PORADNA FREKVENCE 1: Jak si správně vybrat zubní pastu

6. dubna 2016·Životní styl·Redakce

Pro zdravé a krásné zuby je důležitá správná technika čištění, ale nepodceňujte ani výběr zubní pasty. Víte, co v tubě kupujete?

Mít zdravé a krásné zuby je dobré jednak po stránce estetické, tak i z toho hlediska, že jen se zdravým chrupem se dobře najíte. Abyste měli zoubky jako perličky, je dobré si je dvakrát denně čistit. Důležitá je především technika. Zároveň je ale dobré mít kvalitní zubní pastu. My vám teď poradíme s jejím výběrem.

Zubní lékaři se skutečně shodují na tom, že pasta sama o sobě není pro čištění tak důležitá jako samotná technika. I mezi dospělými se najde spousta těch, kteří nevědí jak si správně zuby čistit. Neváhejte se zeptat – krouživé pohyby tím správným směrem vám rád předvede každý zubař.

Pokud máte správnou techniku a dobrý kartáček, zbývá už jen zubní pasta. Pojďme se tedy i pastám podívat na zoubek.

S fluoridy nebo bez?

Někdo vyhledává pastu, která je bohatá na fluoridy, jiný používá pravý opak – tedy pastu, která má nulový obsah fluoridů. 

Podle odborníků ale platí “všeho s mírou”. Pokud to s fluoridovými pastami nepřeháníte, tak můžete být v klidu. Pokud je ale užíváte víc než je zdrávo, hrozí vám vznik tzv. fluorózy. Ta se projevuje bílými skvrnami na zubech. Pro ty, kteří do sebe lijí fluor horem dolem, také vzniká riziko odvápnění kostí. Na nadměrné dávky fluoru byste měli dávat pozor především u dětí, které pastu často polykají. 

Hlídejte si, co kupujete

Při nákupu pasty věnujte pozornost jejímu celkovému složení.Nejvíce škodlivé jsou konzervanty, jako třeba parabeny nebo halogenorganické sloučeniny. Pasty by ideálně také neměly obsahovat barviva a umělá sladidla.  

 

Než si tedy koupíte novou zubní pastu, zkuste se zaměřit na to, co obsahuje. Z dlouhodobého hlediska tím pomůžete svému zdraví. 

 

TIP FREKVENCE 1: Krásné zuby po celý život! Aneb 7 tipů pro hezký úsměv

Frekvence 1 radí: Jak zachránit vyražený zub!

VIDEO: Není jedno, čím si čistíte zuby. Máte správný kartáček?

Životní styl - další články

Doporučujeme