PORADNA FREKVENCE 1: Jak vyvětrat v létě auto

12. července 2016·Životní styl·Redakce

Jak nejlépe ochladit rozpálený interiér auta? To je v létě téma před každou cestou. Vyzkoušejte tři možné způsoby ochlazení a kombinujte je!

Představte si zaparkované auto, které stálo hodinu na žhavém slunci. A teď si do něj máte sednout a vydat se na cestu. Není výjimkou, že nasedáte do vozu vytopeného úctyhodných 50°C.

Chlazení ventilací

Pokud se rozhodnete chladit jen ventilací, je to v horkých dnech podobné fénu. Z větráčků sice fouká vzduch, který je ale také horký. Teplota v autě klesne maximálně o 5 stupňů. Pro milovníky sauny značka ideál, pro ostatní utrpení.

Stažená okénka

V horkém autě působí zpočátku stažená okénka jako balzám. Při rozjezdu okolní vzduch působí jako chladivý vánek. Je to ale úleva jen na chvíli. Při delší jízdě a vyšší rychlosti jsou stažená okénka nekomfortní i kvůli hluku a průvanu.

Klimatizace

V horkém autě většina z nás okamžitě pustí klimatizaci na maximum. Ze začátku je to příjemně vlažné osvěžení, ale už po minutě to je jako v lednici. Trpí krk, ruce a nohy. A to i tehdy, kdy máte výdechy klimatizace nastavené mimo tělo. Naučte se nastavovat klimatizaci tak, aby rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou nebyl příliš razantní. Jinak si způsobíte chladovou alergii: řidič kýchá, slzí, teče mu z nosu, hrozí akutní svalové ústřely nebo nastydnutí.

Kombinujte

Před cestou v horkém počasí nejdřív vůz pořádně vyvětrejte a až potom použijte klimatizaci. Parkujte auto ve stínu, okna zakryjte sluneční zástěnou. Zadní a boční okna si nechte ztmavit speciální fólií. 

Svět automobilů je plný zkratek. Vyznáte se v nich vůbec?

PORADNA FREKVENCE 1: Před cestou na dovolenou si zkontrolujte auto!

Životní styl - další články

Doporučujeme