PORADNA FREKVENCE 1: Nehty na nohou prozradí, co vám chybí

25. srpna 2016·Životní styl·Redakce

Upravené nohy s pedikúrou jsou krásné nejen v létě, kdy chodíme na boso. O nehty se starejte poctivě celý rok. Možná vás včas upozorní na nemoc!

Co prozradí stav nehtů?

Namodralé nehty

Hlavně ty u malíčku a palce upozorňují na srdeční nedostatečnost. Stará medicína se vždycky řídila stavem nehtů, nehty upozorňují na spoustu neduhů v těle. 

Rýhy na nehtech

Jsou známkou nedostatku hořčíku a železa. U starších pacientů naznačují srdeční nedostatečnost, především kvůli špatnému jídelníčku: hodně tučného a kořeněného. Dobrými zdroje železa jsou otruby, sezamová semínka, sušené meruňky a jehněčí maso. 

Zvýšená lámavost nehtů

Ta prozrazuje, že vám chybí zinek. Bývá to často problém u žen, které dlohodobě užívají antikoncepci. Mezi zdroje zinku patří obilné klíčky, včelí pyl, dýňová semínka nebo ústřice. 

Šupinkující nehty

Nehty odlupující se v šupinkách upozorňují na nedostatek křemíku a těle. Křemík má spojitost se srdcem, podílí se na snižování rizika jeho onemocnění. Nejvíc je křemík v lidském těle zastoupen v aortě, průduškách a plicích. Hlavním zdrojem křemíku jsou cibule, červená řepa, vojtěška, přeslička, pšenice špalda, oves, proso a ječmen. 

ZDRAVÍ: Co znamenají různé chutě aneb když tělo volá o pomoc

ZDRAVÍ: Co nejvíc ohrožuje náš život? Žebříček podle lékařů

 

Životní styl - další články

Doporučujeme