PORADNA FREKVENCE 1: Největší mýty o hygieně v domácnosti

16. dubna 2016·Životní styl·Redakce

Na téma čistota a hygiena koluje mezi lidmi tolik mýtů, že se na ně musíme v rámci jarního úklidu podívat. Opravdu mýdlo zabíjí bakterie?

Má se kuřecí maso před vařením umýt? Zabíjí mýdlo opravdu bakterie? Některé zaručené pravdy jsme slýchali od rodičů, aniž bychom pátrali, jestli je to pravda. Podívejme se na největší mýty o hygieně. 

Jet Air osoušeče rukou jsou hygienické

V posledních letech se na toaletách v restauracích, nákupních centrech nebo na pracovištích prosadily ultrarychlé elektrické osoušeče rukou, protože jsou údajně hygieničtější než papírové ručníky a normální sušičky. A také šetří životní prostředí. Jenže! Studie vědců z westminsterké univerzity dokazuje, že turbo sušičky kolem sebe šíří až do vzdálenosti 3 metrů choroboplodné zárodky. Ve srovnání s s nimi zvládnou klasické osoušeče nebo papírové ručníky šířit zárodky maximálně do 75 – 25 cm. 

Nejvíc bakterií je na záchodě

Ale kdepak. Nejhorší je dřez na nádobí. Záchodové prkénko je suché a chladné, a bakterie mají raději vhlko a teplo. Vlhkost a zbytky jídla na houbičce na mytí nádobí jsou pro bakterie tou nejlepší živnou půdou. Ve srovnání s prkénkem jich tu řádí 400x víc. 

Prach přichází sám od sebe

Také jste se sami sebe ptali, odkud se pořád bere prach v bytě? Za největší  množství si můžeme sami. Tedy naše tělo. Pokud byste prach důkladně zkoumali pod mikroskopem, zjistili byste, že jsou to především kožní šupinky, vlasy a textilní vlákénka. A při množství asi 40 000 kožních buněk, které ztratíme za minutu, není divu, že je doma prach. Všimněte si, že po návštěvě přátel máte doma více prachu, než jindy!

Syrové kuřecí maso se musí pořádně umýt

Jasně, kuřecí maso může být kontaminováno salmonelou – ale  mýt ho  před vařením je spíš kontraproduktivní. Protože díky proudu vody a stříkajícími kapkami se salmonela může teprve pěkně rozšířit. Je mnohem lepší maso rovnou začít tepelně upravovat. Tím se choroboplodné zárodky zničí. 

Na skvrny platí pouze teplá voda

Hodně lidí věří při úklidu oblíbenému zaklínadlu: čím teplejší, tím lepší. Protože jen tak se zbavíme nečistot a bakterií. To je ale velký omyl. Většína čistících prostředků má raději studenou vodu. Teplá voda má smysl hlavně při mytí nádobí, aby se lépe rozpustily tuky. Ale jinak to nepřehánějte. 

Mýdlo zabíjí bakterie

Mýdlo takovou zázračnou moc nemá. Pomáhá nám dostat bakterie z rukou a spláchnout je vodou. Antibakteriální mýdla naopak zatěžují životní prostředí. Stačí si umýt ruce normálním mýdlem (vydržte alespoň 30 vteřin), ruce pořádně promnout a 99,9 procent všech zárodků a bakterií spláchnete do umyvadla.

Ručníky se mohou používat delší dobu

Vlhké ručníky jsou (podobně jako houbičky na nádobí) skvělým domovem pro bakterie. Po usušení rukou zůstanou v ručníku špína a šupinky kůže, které slouží bakteriím jako potrava. V kuchyni proto používejte jeden ručník nebo utěrku na ruce a jinou na nádobí. Ručníky a utěrky používejte maximálně pár dní a vždy je nechte pořádně proschnout. 

Bakterie zabijeme v mrazáku

Při -18°C se nemohou bakterie dále rozmnožovat, nejsou ale mrtvé. Ve chvíli, kdy potravinu rozmrazíte, začnou bakterie zase pilně pracovat. Při pokojové teplotě se jejich množství dokonce zdvojnásobí. A to každých 20 minut. 

Prkénka na krájení jsou plná bakterií

Pokud prkénko správně umyjete, můžete ta dřevěná i plastová používat bez obav. Dřevo má díky míze a éterickým olejům schopnost zabíjet choroboplodné zárodky. A plastová prkénka můžete dát do myčky, kde při 60°C bakterie zemřou. 

AUDIO: Jarní úklid vám může změnit život. Uklízejte podle zásad feng shui!

TIP FREKVENCE 1: Udělejte si jarní úklid v šatníku, dámy a pánové! 6 rad, jak na to

TIP FREKVENCE 1: Peníze najdete doma v obýváku i ložnici! Nevěříte?

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme