PORADNA FREKVENCE 1: Plastového odpadu může být méně. 5 tipů pro každého

22. srpna 2016·Životní styl·Redakce

Sotva vyneseme odpadkový koš, je zase plný. Velký podíl na tom mají menší a nenápadné odpadky z plastu. Zkuste pár fíglů, košík i příroda vám poděkují.

Látková taška místo plastové

Je jedno, jestli nakupujete potraviny nebo třeba oblečení. Pořiďte si hezkou látkovou nebo jutovou tašku a zapomeňte na ty hnusné šustící igelitky. Stejně se vám pak jen kupí v kuchyňské skříňce.  Navíc za igelitky utrácíte pokaždé pár drobných. Látkovou tašku zaplatíte jen jednou. Navíc se dají sehnat opravdu vtipné kousky.

Nakupujte na trhu

Nakupování u stánků je zábavné, ale také zodpovědnější, než nákup v běžném supermarketu. Rajčata, okurky, pečivo – to všechno najdete v obchodech obalené kusem plastu. Trhovci nabízejí zboží bez zbytečných obalů, potraviny jsou navíc trvanlivější a obvykle bývají od regionálních dodavatelů.

Kupte si vlastní pohárek na kávu

Hlavně ve větších městech po ránu každý druhý chodec svírá kelímek s kupovanou kávou. A na každém kelímku je co? Plastové víčko. Navíc jsou i v papírových kelímcích přidané plasty, aby pohárek držel tvar. Kupte si raději svůj vlastní hrnek a nechte si kávu plnit do něj.

Používejte tvrdá mýdla

Uznáváme, je to praktické plnit ten krásný dávkovač mýdla tekutým obsahem znovu a znovu podle potřeby. Jenže po tekutém mýdle zbude obal, který je (jak jinak) plastový. Vraťte se raději k normálnímu tuhému mýdlu. Vybírat můžete z mnoha tvarů, barev a vůní, které krásně provoní vaši koupelnu. A nezatíží tolik životní prostředí.

Vsaďte na vatové tyčinky bez plastu

Plast je všude – dokonce i ve vatových tyčinkách, které používáme hodně často. Ať už k čištění uší nebo opravám make-upu. Vyzkoušejte raději ty, které mají tyčku z lepenky. Jsou na 100% kompostovatelné. Počítá se každá maličkost. I uchošťoury!

PORADNA FREKVENCE 1: Poznáte kvalitně upečený chleba?

PORADNA FREKVENCE 1: Pět mýtů o opalovacích krémech

ZDRAVÍ: Zlepšete si náladu mrknutím oka. Tady je pár triků!

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme