PORADNA FREKVENCE 1: Pozor na neobvyklé alergeny!

16. června 2016·Životní styl·Redakce

Pyl, prach, zvířecí srst - tyhle alergeny jistě dobře znáte. Dejte si ale pozor na věci, do kterých byste to neřekli. Některé vám představíme.

Alergie je nepříjemná. Pokud navíc nevíme, co nám ji spouští a proč máme oteklý obličej, je to k vzteku. Nepříjemnou reakci mohou vyvolat i věci, do kterých byste to neřekli. 

Kožené boty

Objevila se vám na chodidlech vyrážka? Možná ji máte z nových kožených bot. Můžete být alergičtí na chemikálie, které se používají při zpracování kůže. Takové boty nikdy nenoste bez ponožek. V ideálním případě příště změňte materiál. 

Koupání na vlastní riziko

Zaplavali jste si v rybníku nebo romantickém jezeře a na těle se vám objevily červené svědivé skvrny? Pak trpíte alergií na vodu. Špatná zpráva je, že si s ní nevědí rady ani lékaři. Pokud se vám něco takového stane, raději do neprobádaných vod nelezte. 

Šperky

Přecitlivělost na kovy, zejména nikl, se může projevit při  kontaktu kůže například s kovovými hodinkami, náramkem, prstýnkem nebo i knoflíkem od džínů. Na těle se objeví zarudlá a svědící skvrna, která otéká. Nikl mohou obsahovat i brýlové obroučky nebo nádobí! Ekzém se odstraňuje obtížně, léčit se musí mastičkou. 

Sperma

Alegie na sperma patří k těm vzácnějším. Projevuje se těsně po pohlavním styku, a to nepříjemnou vyrážkou nebo otokem intimních partií ženy. Řešení je jednoduché: kondom. 

Alergie na cvičení

Opravdu existuje! Od roku 1970 se v odborné literatuře objevilo už asi 1000 případů alergie na cvičení. Někdy se přecitlivělost projevuje kopřivkou, jindy ale způsobila i anafylatický šok, který přímo ohrožuje život. 

Pozor na peníze

Říká se, že peníze jsou plné bacilů. Navíc obsahují nikl. Pokud je žmouláte v ruce a máte alergii na kov, může vám naskočit kopřivka. Řešením je platební karta, ale u malých nákupů se bez drobných neobejdete. Pořiďte si desinfekční roztok do tašky. 

PORADNA FREKVENCE 1: Perte chytře, šetřete vodu i peníze!

PORADNA FREKVENCE 1: Jak neztratit motivaci pro sportovní nadšení

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme