PORADNA FREKVENCE 1: Připravte se na slimáky. Letos jejich útok odrazíte!

27. dubna 2016·Životní styl·Redakce

Znají to všichni, kdo se starají o kousek zahrádky. Pipláme sazeničky, okopáváme záhonky, plejeme, zaléváme. A pak přijdou slimáci a všechno sežerou!

Ať se na nás příroda nezlobí, ale slimáků nás mohla ušetřit. Nejhnusnější jsou ti rezaví. Jsou to plzouni španělští. Do Česka se připlazil už v roce 1991. Dospělí jsou dlouzí 8 – 12 cm a žerou všechno: nať mrkve, řepy, saláty, jahody, kedlubny i květiny.

Plzáci se páří v červnu. I když jsou to hermafroditi, oplodní se navzájem a vajíčka kladou také oba. Každý plzák může ročně naklást až 220 vajíček v různých snůškách. Nejvíc plzáků potkáme na zahradě v květnu a červnu.

Kde se jim líbí

Mají rádi dlouho složená prkna na jednom místě. Tam se líhnou. Pak milují vysokou trávu, husté keře, vlhká a mokrá místa. S oblibou se usidlují tam, kde jsou tlející kupky trávy a plevele.

Taková místa ze zahrady odstraňte (nebo je pravidelně kontrolujte a slimáky odchytávejte).

Rychlá obrana rozhoduje

Nejúčinnější je ruční sběr. Je rychlý a efektivní. Odborníci doporučují ponořit slimáky do vroucí vody. Jiní experti na ně sypou sůl. Z obojího se vám může udělat špatně, fuj.

Nepřítelem slimáků jsou špačci, ropuchy, žáby, ježci, kachny, ještěrky, slepýši, užovky, rejsci. Tak se s nimi domluvte na spolupráci!

Co plže odpuzuje

Nemají rádi keře a cibuloviny, jako jsou chrpy, jaterník, lomikámen nebo pivoňka. Ze zeleniny jim moc nevoní čekanka, česnek, dobromysl, tymián nebo rozmarýn.  Nelibují si ani v okrasných keřích, jako je jasmín, tavolník, zimostráz nebo vřes.

Nastražte pasti

Skvělým lákadlem pro slimáky je pivo. Okraj nádobky nechte přečnívat asi 1 cm nad terénem, abyste neutopili i jiné živočichy.

Záhonky můžete chránit i mechanicky zapuštěnými plechy s okrajem zahnutým směrem ven, vysoké by měli být asi 15 cm.

Slimákům znesnadníte útok také pásy ze suchých materiálů, které nasypete kolem záhonu. To je sláma, piliny nebo rozdrcené vaječné skořápky.

Moderní pastičkou jsou přípravky na bázi sloučeniny železa a fosforu. Pro ostatní zvířata by neměly být škodlivé. Vyzkoušejte některé z granulí. Ty chutnají slimákům víc než salát nebo jahody. Granule obsahují látky, které zabraňují jejich požití například psy.

 

To by v tom byl čert, aby slimákům nedošly síly!

 

Víte, kolik spánku potřebují zvířata? Psi a kočky vás asi nepřekvapí

PORADNA FREKVENCE 1: Některá zvířátka prostě doma nechceme. Jak se jich zbavit?

Životní styl - další články

Doporučujeme