PORADNA FREKVENCE 1: Sedm důvodů, proč se nechtějí kila hnout dolů

14. dubna 2016·Životní styl·Redakce

Zdravá strava, dostatek pohybu. To je zaklínadlo, které musí při hubnutí fungovat. Jenže se občas kila zaseknou a dolů ani se zaklínadlem nejdou. Víme, proč!

I když si upravíme jídelníček a zařadíme do denního programu sport, mohou naši snahu o zhubnutí kazit zvyklosti, které si často ani neuvědomujeme.

 

7 možných důvodů, proč to nejde

Spoléháte se na fitness jídlo

Mnoho hubnoucích zařazuje do jídelníčku potraviny, které považuje za dietní: energetické tyčinky, koktejly, ovocná smoothies. V zásadě k tomu není co vytknout. Jenže podvědomí nám často nakuká, že když si dáme zdravou tyčinku, nemusíme se vlastně tolik hýbat, můžeme ošidit trénink nebo si dát večer větší večeři. 

Zejména u energetických tyčinek si dávejte pozor, co jíte. Jsou to často doslova kalorické bomby.

Trávíte příliš mnoho času na internetu

Pro spoustu lidí je internet něco jako černá díra. Na několik hodin v ní prostě zmizí. Počítač, telefon nebo tablet a šup, už se surfuje. Občas i několik hodin. K surfování se navíc báječně hodí brambůrky, něco na zobání, pytlík sladkostí. Takže místo zdravé procházky nebo cvičení sedíme a KYNEME.

Kopírujete chování vašeho partnera

Lidé mají sklony k nápodobě. Často nevědomky kopírujeme chování lidí, s kterými žijeme. Pokud tedy váš partner opravdu NIKDY nechce uvařit nebo ochutnat zdravé jídlo, je pravděpodobné, že se i z vás stane milovník pizzy. Pozor: pokud spolu žijí lidé, kteří mají naprosto odlišné stravovací návyky, obvykle vyhraje ten horší návyk.

Jste často vystaveni pasivnímu kouření

Už jen ze zdravotních důvodů byste neměli tolerovat kuřáky, kteří vám podkuřují pod nos. Kuřáky byste měli ale požádat, ať si jdou kouřit jinam, i kvůli vaší štíhlé linii. Pasivní kouření totiž vede k buněčným změnám, které způsobují přibírání na váze. Aktivní kouření na světlo už ani nevytahujeme!

Máte nedostatek vitamínu D

Vitamín D není důležitý jen pro silné a zdravé kosti. Jeho nedostatek je často dáván do souvislosti s přibíráním na váze. Proto si dopřejte zdravou dávku slunečních paprsků, jezte tvaroh a vejce. Ať máte déčka co nejvíc.

Zkoušíte příliš nových receptů

Televizní vaření, laskominy na sociálních sítích – i tohle může vést k nadváze. Důvod je jednoduchý: v televizi i na sítích je jídlo stylizováno naprosto perfektně, vypadá to, že recept je rychlý a nás to nutí k vyzkoušení. A to je přesně ten problém. Ten senzační recept chceme vyzkoušet a nezamýšlíme se nad tím, že je to třeba kalorická bomba.

Máte šťastný vztah

Pokud žijete ve spokojeném a třeba i dlouhodobém vztahu, hrozí vám zvýšené riziko přibírání na váze. Tak nějak nepotřebujete okouzlovat druhé pohlaví, vy už svého partnera/partnerku máte. Zkuste do vztahu vnést něco nového – společné sportování a zdravé stravování. Vyzkoušejte i společné vaření lehkých jídel. Vztahu to neublíží a vy možná pár kilo shodíte. Ve dvou to půjde líp!

 

TIP FREKVENCE 1: Diety světových hvězd. Inspirujete se, ale zůstaňte na zemi!

Deset největších dietních mýtů! Co je pravda a co lež?

7 pravidel pro ploché břicho. Jde to bez diety i fitka!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme