PORADNA FREKVENCE 1: Víte, jak správně pojistit sebe i dítě?

13. května 2016·Životní styl·Redakce

Možná si také říkáte, že se vám přece nemůže nic stát. Tak proč vyhazovat zbytečně peníze? Stojí vám ta nejistota za to? Zvažte životní pojištění!

Pro koho se životní pojištění hodí

Pojistka se hodí pro toho, kdo je hlavním živitelem rodiny. Zejména v rodinách kde jsou malé děti nebo nemocný partner.

Pojištění slouží k překlenutí případného vypadnutí příjmů. Při sjednávání pojistné částky tedy počítejte nejen s příjmem, o který kvůli nemoci přijdete, ale i rezervami, které máte (možná) naspořené. Pojistná částka může být nižší a pojistka levnější, pokud se můžete spolehnout na pomoc rodiny nebo prodej nemovitosti.

Nepleťte si pojištění se spořením. Tak to říká i asociace pojišťoven. Pozor na pojišťováky, kteří vám budou tvrdit něco jiného.

Výjimkou, kdy je životní pojištění vhodné i pro lidi bez dětí nebo rodiny, je situace, kdy na ně přispívá zaměstnavatel formou zaměstnaneckého benefitu. Ale pozor: příspěvek od zaměstnavatele nemusí být na věky. Měli byste mít tedy možnost snížit pojistku tak, abyste platby případně sami zvládli.

Dítě potřebuje úrazovou pojistku

Pro děti není vhodné životní pojištění, ale spíš úrazová pojistka.  Ideální je pojistka s progresivním plněním. U menšího úrazu plní pojišťovna příslušné procento například z milionu. Když jsou následky opravdu vážné, stoupne pojistná částka třeba pětinásobně.

Cena takového pojistného pro dítě je přitom poměrně nízká, takže se to vyplatí. Pojištění se uzavírá většinou tak, že rodič je pojistníkem a dítě pojištěným.

Úrazové pojištění rodičů

Tady platí to samé, jako u dětí: lepší je dobře pojistit vážnou situaci než si nasmlouvat spousty drobných připojištění pro případy, které lze zvládnout i z rodinného rozpočtu.

To je případ třeba denního odškodného, dávek v případě nemoci. Třeba pojištění denní dávky od osmého dne pracovní neschopnosti je zbytečně drahé. Navíc pro ty, kteří mají nárok na státní nemocenskou, je to naprosto zbytečné.

 

Pokud jste mladí, zdraví a v rodině nepanuje nějaká vážná dědičná choroba, nechte si raději u životního pojištění spočítat kombinaci.

TIP FREKVENCE 1: Peníze najdete doma v obýváku i ložnici! Nevěříte?

VIDEO: Muž se po 14 letech oholil a nikomu to neřekl! Rodina reagovala roztomile

TIP FREKVENCE 1: Nesplachujte peníze do záchodu! V koupelně se dá ušetřit majlant!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme