Pořádně se naštvěte, budete pak mnohem šťastnější, tvrdí nová studie

19. srpna 2017·Životní styl·Karolína Stránská

Nikdo není fanouškem bolestivých či nepříjemných zážitků. Ukazuje se ale, že možná právě tyto emoce jsou zapotřebí k tomu, abychom se cítili doopravdy šťastní. Tvrdí to alespoň nová studie experimentální psychologie.

Štěstí neznamená jen cítit se neustále dobře, ale také prožívat emoce, které jsou hodnotné a bez nichž se neobejdeme. Mezi ně se řadí právě i zlost či dokonce nenávist za předpokladu, že to jsou pocity, které potřebujeme v dané chvíli zažít. “Všechny emoce jsou v určitém kontextu pozitivní stejně jako mohou být všechny negativní. Nezáleží na tom, zda jsou příjemné či ne,” uvádí vědkyně Maya Tamirová.

Během výzkumu vedla Tamirová se svým týmem rozhovory s více než 2 tisíci student po celém světě. Ptali se jich na každodenní pocity a na pocity, které si přejí zažít. Odpovídali také na otázky týkající se deprese a spokojenosti se životem.

“Co má studie ukázala je, že šťastnější lidé zažívají emoce, které zažívat chtějí. To znamená, že pokud jsem člověkem, který chce v dané chvíli zažívat vztek, budu šťastnější, když se naštvu,” řekla Tamirová. Klíčem k pocitu spokojenosti je cítit se tak, jak se cítit chceme, ať už se jedná o dobrou či špatnou náladu.

Životní styl - další články

Doporučujeme