Potrpíte si na balzám na rty? Závislost na něm vám může uškodit!

11. března 2016·Životní styl·Redakce

Mnoho žen už si nedovede představit svůj společenský život bez balzámu na rty. Jenže jeho častým používáním se můžete lehce dostat do začarovaného kruhu.

“Pokud balzám na rty obsahuje potenciálně dráždivou přísadu, může způsobit zánět a ztrátu hydratace. Pak naopak vaše rty potřebují větší zvlhčení, proto dál aplikujete balzám, a změní se to v začarovaný kruh,” vysvětluje Joshua Zeichner, newyorský dermatolog a ředitel kosmetického a klinického výzkumu ve zdravotním středisku Mount Sinai. 

Dráždící látky zahrnují například parfémy, kafr, mentol či kyselinu salicylovou. Navíc se balzámy na rty často vyrábějí s “ochrannými” (nebo blokujícími) ingrediencemi, jako je bambucké máslo, kvůli kterým vaše rty zlenivějí. Když je budete příliš chránit před působením přírodních živlů, ztratí schopnost přirozeného zvlhčování. 

Člověk, který se chce této závislosti zbavit, musí snést trochu suchosti rtů, než se znovu vrátí do přirozeného stavu. Pokud máte problém se suchostí rtů a použijete “zvlhčovací” balzám na rty, pak se ujistěte, že obsahuje také “ochrannou” složku. Nejlepší volbou je produkt na bázi lanolínu, protože lanolín uzavírá jen napůl a rty tak mohou nadále dýchat – a nepřestanou se snažit o vlastní hydrataci. 

Ovšem především platí, že všeho moc škodí – a proto i balzám na rty by se měl používat s mírou. Pak se nevyvine závislost ani začarovaný kruh, kdy čím víc si rty natíráte, tím sušší se vám zdají. Natírejte si rty balzámem, jen když to doopravdy potřebujete – ne automaticky během celého dne.

TIP FREKVENCE 1: Vyrobte si voňavý balzám na rty!

Je tu 1. Máj – vše, co jste chtěli vědět o líbání a báli se zeptat

Životní styl - další články

Doporučujeme