Poznáte čerstvé maso?

30. října 2014·Životní styl·Redakce

A teď si zahrajeme na potravinového inspektora. Na Frekvenci 1 vám poradíme jak poznáme, že maso je čerstvé a není zkažené.

Čerstvé maso poznáte vlastním nosem a očima

Pokud si nejste jistí, že váš řezník vám prodává jenom zdravé a čerstvé kusy masa, zapojte nos a oči.
„Pakliže zakoupené maso jeví jakékoliv smyslové změny, ať v barvě – to znamená že není lesklé, je takzvaně unavené, oslizlé a lepkavé a má změnu barvy než čerstvé maso a je nějakým způsobem cítit, tak by se měl u prodejce domáhat výměny zboží,“ řekl rádiu Frekvence 1 mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. 

Zdravé maso má červenou

Nekupujte nebo nejezte maso, které má jinou barvu než červenou. Zelená či tmavomodrá znamená, že maso je zkažené. Naopak suchý až okoralý povrh například u hovězího masa nemusí být vůbec na škodu a svědčí o tom, že maso je odleželé.

Nezdravé kousky neodřezávejte

Nebezpečné mikroorganismy se už  dávno dostaly do zbytku masa.  Podle zdravotníků je to jako s plísní – i když jí vidíte jen na povrchu, je v celém výrobku. Nepomůže ani omytí octem nebo solí, i když se to ve starých kuchařkách doporučuje.

Světélkující maso klidně snězte

Objevíte ho nejčastěji na kostech a jde o bakterie, které jsou v mase přirozeně. 

Maso může být maximálně 3 dny staré

Řezník musí splňovat podmínky  zdravotní nezávadnosti a v obchodech může mít maximálně 3 dny staré maso. Pokud maso nezamrazíte, musíte ho okamžitě sníst.

Balené maso vydrží déle

Doba trvanlivosti může být delší v případě vakuově balených potravin. „Ta ale musí být uvedena na výrobku,“ dodal Josef Duben ze Státní veterinární správy.

Nezdravé maso může i zabít 

Maso, které se vám nezdá, nekupujte. Pokud ho už máte doma, raději ho nejezte! V mase jsou totiž pravděpodobně pomnožené různé škodlivé bakterie včetně listérií. Hrozí i salmonelóza nebo kampylobaktérióza. Ta se projevuje  průjmem, bolestmi břicha, horečkou, nevolností a zvracením. Břišní bolesti jsou doprovázeny kolikami. Nemoc se projeví do 48 hodin od nákazy a trvá čtyři až sedm dní.

Podezřelé kousky oznamte na místní veterinární správu

Pokud je to vážné podezření z prodeje zkaženého masa, měli byste kontaktovat místně příslušnou veterinární správu. Ta prodejce ihned prověří.

Životní styl - další články

Doporučujeme