Praní špinavých peněz je problém v Evropě i v USA. Čeští psi jsou v jejich hledání na špici

28. listopadu 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Nelegální přesuny obrovských částek peněz v hotovosti. To je problém, se kterým se v poslední době kvůli migračním vlnám nebo sankcím proti Rusku potýkají úřady v celé Evropě. Celníci už zabavili v přepočtu stovky milionů korun. A pomáhají i psi z Česka. Informaci uvedla TV Nova.

Bleskově si poradí s prohlídkou skupiny lidí, zavazadel a skvěle se orientují i v prostoru auta. Ve výcvikovém středisku světové celní organizace v Heřmanicích na Frýdlantsku se aktuálně školí 25 týmů psovodů z 11 zemí Evropy. A zatímco třeba Gruzie je teprve zavádí, ostatní týmy se přijeli školit ve výcviku. “Zadrželi jsme 11 milionů eur, které mířili z Evropy do Moldávie,” říká kynoložka z Moldavska Olivia Sanduleac.

Ostatní kynologové se shodují. “Mám psa vycvičeného z Česka a potřebujeme další,” říká kynolog z Řecka Ilias Papadakis. Čeští kynologové aktuálně zabavili milion eur ukryté v osobním autě. Podle české celní správy jsou peníze nadále použity na financování korupce, pašování, obchodu s drogami a zbraněmi.

Nadanému psovi výcvik trvá tři a půl měsíce, Česko je na evropské špici. Má pět takových psů. “Začíná se od malého množství bankovek, postupně se přidávají třeba klamavé pachy,” říká ředitel odboru dohledu Generálního ředitelství cel Petr Muller. Praní špinavých peněz je problém nejen v Evropě, ale i v USA. Evropské banky neumožňují přesuny plateb větší než 10 tisíc euro. Právě proto teď Evropa čelí enormnímu nárůstu převozu špinavých peněz. Je to kvůli obchodování s běženci nebo v důsledku obcházení sankcí uvalených na Rusko a Bělorusko.


Životní styl - další články

Doporučujeme