Při koupi bytu buďte opatrní

18. srpna 2014·Životní styl·Redakce

V Česku se ročně prodá 5 tisíc bytů, to není málo. Narozdíl od jiných zemí Evropy, kde se žije v pronajatých bytech, Češi stále potřebují bydlet ve svém. Poradíme vám, s jakou opatrností nemovitost pořizovat.

1. Nepodcenit prohlídku

“Předání nového bytu může trvat několik minut, ale klidně i pár hodin, což je v případě celoživotní investice naprosto oprávněné. Pokud developer na předání spěchá a vymezuje krátký čas, je třeba mít se na pozoru,” varuje Jan Kalaš, obchodní ředitel společnosti Star Group.

2. Přizvěte odborníka

Investice do nového bytu se řádově pohybuje v milionech. Za nezbytného odborníka zaplatíte 5-10 tisíc,což  se vyplatí. Pokud nechcete utrácet, vezměte si s sebou alespoň známého, který už nějaký byt kupoval. A kontrolujte vše. Škrábance na podlahách, oknech, omítce, těsnosti oken a dveří, zkontrolujte rovnost podlahy i obkladů, vodovodní baterie, zásuvky.

3. Sepište předávací protokol

Zapisujte všechny nedostatky, i ty zdánlivě malicherné. Odstranění menších závad by měl prodávající zajistit do 14 dnů.  Pokud závady podlahu reklamovat až po nastěhování, prodávající je nemusí uznat. 

4. Pozor na skryté vady

Teprve, až když v bytě bydlíte, můžete odhalit další závady. Například chybějící izolaci v podlahách nebo příčkách (ruší vás sprcha od souseda a nebo kroky nad námi). Nový občanský zákoník stojí na straně kupujícího a na skryté vady rozšířil záruku na 5 let od předání bytu. I zde ale platí, závadu reklamujte hned, jak na ni přijdete.

5. Právo na odstoupení od smlouvy

Zkontrolujte si rozlohu bytu. Pokud se stane, že metry neodpovídají a rozdíl je větší než pět procent, máte právo odstoupit od smlouvy.

Životní styl - další články

Doporučujeme