Pro vodáky je v Česku stále sucho, ideální podmínky jsou v Alpách

27. července 2015·Životní styl·Redakce

Dlouhodobé tropické počasí bez dešťů komplikuje letošní vodáckou sezonu a je čím dál obtížnější najít řeku, kam vyrazit na vodu. Momentálně se dá sjet jen několik úseků. Jaké to jsou?

Jediná “jakžtakž” sjízdná řeka je Vltava pod Vyšším Brodem, kde je dostatek vody díky lipenské přehradě, informoval dnes Frekvenci 1 Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Na ostatních tocích je situace horší. Na Ohři je lepší se vydat až pod Žatcem, ale i tam je pod jezy vody méně. “Sázava je v podstatě suchá, od jezu k jezu s přetažením mělčin to mezi Ledčí a Týncem vodák ještě přežije,” poznamenal Jančar. Na Berounku se mohou vodáci vydat mezi Darovou a Hýskovem.

Na Otavě a Lužnici se odřete

Na Otavě ze Sušice do Katovic lodě často dřou kýlem o písek, Lužnice je splavná jen na středním toku. Z ostatních toků zůstává pro jednodenní plavbu vhodný střední tok nížinné Ploučnice, dolní tok Bíliny nebo Orlice. Splavné úseky se najdou i na Jizeře a dolním Labi.

Morava až na Slovensko 

Z moravských toků se dá jet Morava pod Olomoucí až do Bratislavy, vodáci mohou své kanoe či rafty spustit i na dolním toku Dyje či vyrazit na Odru pod Ostravou. Na Moravici poteče o víkendu voda z Podhradí, takže se vodáci mohou svézt na přehradní vodě, případně vypouštění využít i k plavbě po Opavě třeba až do Hlučína.

A řeky budou vysychat dál, úplně bez vody jsou už potoky na Moravě a voda dochází už i v českých říčkách.  “Ani v nejbližších dnech nebude výrazně pršet, přeháňky vodu nedoplní”,  říká meteoroložka Dagmar Honsová.

Za vodou do hor

Lidé se mohou vydat i na slovenské toky Hron, Váh i Poprad. “Dostatek vody je pro milovníky peřejí pak v Alpách a ve Skandinávii, ovšem jen na řekách ledovcových,” uvedl Jančar. “V našich zeměpisných šířkách se musíme spokojit s málem.”

Životní styl - další články

Doporučujeme