Pro vodáky léto pokračuje!

11. září 2014·Životní styl·Redakce

Jezdíte vodu? Máte nejlepší podmínky pro vodácký víkend. Podmínky jsou ideální, a kempy a půjčovny lodí mají stále otevřeno.

Vodáci děkují přehradám

Řeky mají dostatek vody, jsou skvěle sjízdné a jede to. Pravidelně se před zimou snižuje hladina vody v přehradách, a to je čas pro adrenalinové vodáky, řekl Frekvenci 1 Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Vodní toky – přehled

Čechy

Zkušení vodáci doporučují sjet řeku Otavu v jihozápadních Čechách a Lužnici v Čechách jižních. V povodí Lužnice se navíc začínají vypouštět rybníky, proto je Lužnice sjízdná i v peřejích pod Táborem.

V Berouně je řeka Berounka s průtokem kolem 20 kubíků taky dobře sjízdná, a ani pod jezy se netvoří mělčiny. „Zdrojnice Berounky, tedy Mže, Radbuza, Úhlava jsou na minimu, ale pokud malinko zaprší, tak budou hned splavné lépe,“ uvedl Jančar. Sázava se dá dobře sjíždět i pod Krhanicemi.

Na severu je méně vody v Bílině a Ploučnici, ale s opatrností se sjet dají. Jizera a Labe jsou splavné jen od středních toků. Ohře je splavná od Chebu.

Orlice pro méně zkušené  

Více vody teče v Orlicích. Tichá je sjízdná pro kanoe od Chocně, Divoká pak od Kostelce nad Orlicí ve Východních Čechách. Zní to nebezpečně, ale Divoká Orlice je ideální pro začátečníky. Navíc cestu po vodě vám můžou zpříjemnit hrady nebo zámky, třeba v Kostelci – Nový Zámek nebo zřícenina hradu Potštejn.

Když dostatečně zaprší, mohl by se dostatek vody objevit v některých říčkách Vysočiny.

Na Vltavu se registrujte

Na Vltavu se vodáci s registrací mohou vydat už od Soumarského Mostu, bez ní pak od Vyššího Brodu. O víkendu tam ale bude vody méně kvůli čištění koryta řeky. Fronty u jezu se v září netvoří, jezdí méně vodáků.

Morava a Slezsko

Řeka  Morava je splavná od Postřelmova, Jihlava či Svratka pak jen na dolním toku. Na Odru se mohou vodáci vydat pod Suchdolem nad Odrou, na Bečvu raději jen na středním toku. Stačí dešťové přeháňky, a opět bude Bečva splavná od soutoku Rožnovské a Vsetínské Bečvy. Na jihu je Dyje splavná od Bulhar, výše je zatím vody nedostatek.

Slovensko

Vodáci se mohou vydat i na Slovensko. Dost vody je v řekách Hron, Dunajec či Váh, ale i v menších tocích jako Turiec či Orava.

Životní styl - další články

Doporučujeme