Proč jsou v letadlech popelníky aneb 7 věcí, které jste možná nevěděli o létání

12. února 2016·Životní styl·Redakce

Čeho si všímáte, když letíte letadlem? Jaké vám servírují jídlo, co mají letušky na sobě, jak to, že jsou v letadlech i dneska umístěné popelníky!

První jídlo na palubě

První jídlo se servírovalo během letu dne 11. 10. 1919 na pravidelné lince Londýn – Paříž. Jednalo se o balíček se sendvičem a ovocem. Cestující si ho mohli koupit za tři šilinky. No a s jídlem souvisí… Ehm. Prostě už v prosinci 1919 se na trase do Paříže objevilo první letadlo s toaletou.

Bombardér nad Atlantikem

První komerční let přes Atlantik uskutečnila v roce 1938 německá Lufthansa. Čtyřmotorový Focke-Wulf Fw 200 „Condor“ letěl z Berlína do Brooklynu hezkých 25 hodin. Další lety už Condory neabsolvovaly, prioritou Hitlera se stala válečná Luftwaffe.

Jídlem proti dlouhé chvíli

Za času vrtulových letů trávili pasažéři ve vzduchu hodně času. Viz výše.  Ještě po druhé světové válce trvala cesta z Londýna do New Yorku 18 hodin. Tak tomu bylo až do konce 50. let, kdy se objevila první proudová letadla. Do té doby bylo nutné cestující nějak zabavit. Video a sluchátka byla v daleké budoucnosti, takže nezbylo nic jiného, než pasažéry krmit a napájet.

Kde se dnes slušně najíte

Pro většinu z nás je to sci-fi, ale proč se nepoučit. Pokud poletíte byznys třídou Emirates, těšit se můžete na pětichodové menu, k tomu šampaňské nebo portské. Letíte-li první třídou, dostanete vícechodové menu připravené předními zahraničními kuchaři kdykoli během letu. V Emirates vám navíc udělají drink.

Rozmazlování cigaretami

Dlouhá léta rozmazlovaly letecké společnosti své cestující mimo jiné tím, že jim zdarma rozdávaly cigarety a jiné kuřivo. Tabáková firma Benson&Hedges vyráběla pro britskou leteckou společnost BOAC speciální edici cigaret Silver Wings v ozdobných plechových pouzdrech. Ta se dnes draží v různých internetových aukcích.

Nástup letušek

V počátcích letecké komerční dopravy obsluhovali cestující výhradně muži. První letuškou byla Ellen Churchová, která létala od roku 1930 na linkách United Airlines. Byla to školená zdravotní sestra. V dalších letech začaly zaměstnávat zdravotní sestry i ostatní aerolinky. Od poloviny 30. let minulého století ženy tohle povolání ovládly.

Záhada popelníků

I když jsou komerční lety už téměř 20 let nekuřácké, sedadla i kabinky toalet musí být vybaveny vyklápěcími popelníky a je na to dokonce mezinárodní předpis! Kouřit se sice v letadle nesmí, ale kdyby si náhodou nějaký výtržník zapálil, je lepší, aby klepal popel do popelníku a nikoli na zem, kde se může něco vznítit. Je znám minimálně jeden případ, kdy nedopalek cigarety způsobil tragickou havárii.

Dopravní letadlo muselo přerušit let. Pasažéři zahlédli na palubě krysu!

Prezident republiky přestal kouřit! Poslední cigaretu típnul v pondělí ráno

Životní styl - další články

Doporučujeme