Proč na nás psi koukají, když jdou na velkou? Odpovědi vás překvapí

29. listopadu 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Možná jste si toho u svého psa všimli. Když s ním jdete na procházku a on si odskočí na velkou, nasměruje se směrem k vám a vykonává potřebu tak, že na vás kouká. Proč to tak je? Informaci přináší web iRozhlas.cz.

Nejpravděpodobnější vysvětlení pochází z dávné minulosti. Je to zřejmě už z doby, kdy psi ještě nežili s lidmi, ale potulovali se ve smečkách, sami si museli sehnat potravu, ale především se ochránit před nepřítelem. A když vykonávali potřebu, byli nejzranitelnější. Nebyli totiž v pozici, kdy by mohli dostatečně rychle utéct nebo zaútočit.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Daily Dog Videos 🐶 (@insta_dog)

Proto byl jeden ze smečky na stráži a měl dát těm oslabeným, kteří byli na toaletě, kdyby se něco dělo. Výzkumy potvrzují, že psí minulost zůstává v našich čtyřnozích kamarádech zakódovaná dodnes. Stále mají tento instinkt. Ale na stráží není u psí smečky člen, ale vy, lidé. Vy jste člen smečky u vašeho hafana a váš mazlíček má pocit, že ho hlídáte, kdyby se něco dělo.

Proto je dobré v takové situaci dodržovat určitá pravidla. Nedělat žádné prudké pohyby, neotáčet se k němu zády, neodcházet a klidně ho slovně ujistit, že je všechno v pořádku. Pro vašeho mazlíčka je to velmi důležité. Mezi další důvody může patřit i to, že si ze štěněcího věku pamatuje, že když si došel venku, tak dostal odměnu a pochvalu a on na to čeká.

Navíc může čekat i na souhlas. Štěně totiž logicky často udělá chybu, a než se to naučí, kudy a kam chodit na záchod, tak to trvá. Vy ho chválíte, nebo mu vynadáte. Je také možné, že čeká na vaše svolení. Proto když na vás takto kouká, klidně ho opět slovně ujistěte, že můžete a že je všechno v pořádku.


Životní styl - další články

Doporučujeme