Proč se líbáme pod jmelím? Chrání domov před duchy a má magickou moc!

16. prosince 2019·Životní styl·Redakce

Líbání pod jmelím.

K vánočnímu času tradičně patří i jmelí! Z trhů a obchodů si ho teď domů nosí snad každý. Kromě dekorativního účelu slouží jmelí i k dlouholetým tradicím.

Jde hlavně o líbání pod jmelím, které má zajistit dostatek lásky po celý příští rok. Tradice říká, že na Štědrý den muž smí políbit každou ženu procházející pod jmelím.

V případě, že jde o jeho přítelkyní nebo manželku, by si oba měli utrhnout společně jednu bulku ze jmelí pro štěstí. Ta úplně poslední musí na jmelí zůstat až do příštích Vánoc. Jmelí totiž můžete nechat viset nejen o svátcích, ale i celý následující rok.

Pozor, podle zvyku musíte jmelí pověsit a nesmí se dotýkat podlahy. Navíc si ho nesmíte koupit sami, ale někdo vás jím musí obdarovat.

První se líbal Mikuláš

Vůbec prvním, kdo se pod jmelím políbil, měl být svatý Mikuláš se svou partnerkou. Při jednom setkání si nevědomky stoupli právě pod tuto rostlinu a z polibku pod jmelím se pak stala tradice.

Americký autor Washington Irving nicméně v roce 1820 napsal, že zvyk má kořeny ve Skandinávii.

Plní se přání

Například v Anglii mají v případě jmelí ještě jednu tradici. Splní prý každému u stolu jedno přání, které zašeptá do první zapálené svíčky, jejímž plamenem pak spálí větvičku z minulého roku.

Životní styl - další články

Doporučujeme