Psycholog Štefan Schwarc: V koronakrizi je důležité si “dobít baterky” a přiznat si problém

6. února 2021·Životní styl·Redakce

Foto: naucmese.cz

Vládní opatření proti šíření koronaviru negativně ovlivňují psychiku a náladu lidí. Psycholog a kouč Štefan Schwarc se tak ve své psychoterapeutické praxi setkává s čím dál tím větším počtem lidí, kteří potřebují psychologickou pomoc.  Jak se vyrovnat s beznadějí, strachem a úzkostí, která plyne ze situace kolem koronaviru, i o tom si povídal v pořadu Pressklub na Frekvenci 1 s moderátorem Luďkem Staňkem.

“My co se zabýváme podporou lidí, vidíme, že upadají do depresí, úzkostí, starostí, krachů firem a podobných věcí. Myslím si, že se to jenom stupňuje a je důležité, aby vznikaly motivační věci, ne jenom katastrofické. To znamená  podpůrná slova, která motivují, aby to lidé vydrželi. Mnoho lidí se přestává dívat i na hlavní zprávy v televizi, protože je to hodně o covidu a jeho dopadech,” řekl.

Pomůže i dobré jídlo

Podle psychologa Štefana Schwarce pomůže v osobní krizi, když člověk sáhne nejdříve po podpůrných prostředcích zlepšující psychickou kondici. Mezi ně patří procházka, dostatek spánku nebo dobré jídlo. “V případě, že jedinec tyto možnosti vyčerpal a pokud stále přetrvávají psychické potíže, pak si myslím, že je dobré se poradit. Odborná pomoc je pak lepší než laická,” uvedl v Pressklubu Frekvence 1.

Hlavně na to nebýt sám

 Podle něj se proti depresi dá bojovat i tak, že postižený zaměstná svou mysl. “Pokec s kamarádem je taky fajn, i kdyby člověk vyšel na ulici nahatý, tak se někoho chytí. Ještě větší samota vede k usedavějšímu přemýšlení,  že to k ničemu nevede. Inteligentní lidi na to dojedou taky. To vůbec nesouvisí s tím, jestli  je člověk chytrý nebo ne.”  Lidé mohou využít i vouchery na konzultaci s psychologem, které  teď proplácí některé pojišťovny, dodal psycholog Štefan Schwarc.

Poslechněte si celý rozhovor:


Životní styl - další články

Doporučujeme