RADA FREKVENCE 1: Střední škola nebo učební obor? Rozhodujte společně!

8. února 2016·Životní styl·Redakce

Možná i vy řešíte momentálně dilema, kam s ním! Váš potomek se musí rozhodnout, kam se vydá po základní škole. Pomozte mu s rozhodnutím!

Pokud se váš školák rozhodne zkusit přijímačky na střední školu, musí podat přihlášku na veřejné školy do 15. března 2016.

Možná stále netušíte (ani potomek, ani vy), jaký studijní nebo učební obor zkusit, možná vám pomohou následující body.

Pojmenujte silné i slabé stránky

Sedněte si jako rodina a společně se pobavte o tom, v čem je dítě dobré, co mu opravdu jde a co ho skutečně baví. Na pomoc si vezměte papír a tužku. Na jednu stranu pište plusy.  V úvahu vezměte i talent na sport, zpěv, kreslení. Na druhé straně sepište seznam slabých stránek, co tak dobře nešlo a nejde. Zvažte, jestli se dítě umí samo učit nebo potřebuje neustálý dohled a dril.

Poraďte se

Nebojte se zajít za učiteli nebo trenérem sportovního oddílu. Vašeho potomka vidí jinýma očima než vy. Třeba vám o něm/ní prozradí věci, které netušíte. Jejich názor vám poslouží jako nastavené zrcadlo, které odrazí skutečnost jinak, než ji vidíte vy.

Sepište si možnosti

Zůstaňme u papíru. Sedněte si večer společně s vaším školákem a zahrajte si hru na vysněné povolání. Zapojte se taky a nebojte se absurdit. Zahradník, kadeřnice, výzkumný pracovník, truhlář nebo právník. Neberte dětem iluze, že dosáhnou svých cílů, i když se vám zdají nereálné. Můžete postupovat i obráceně. Sepište si co nejdelší seznam možných budoucích zaměstnání a škrtejte ty, které jsou naprosto mimo.

Využijte dny otevřených dveří

V únoru probíhají ve většině středních škol dny otevřených dveří. Pošlete svého potomka, ať se podívá do školy a nasaje její atmosféru v reálu. Seznámí se školním prostředím, může oslovit učitele, zeptat se na mimoškolní aktivity. Seznam Dnů otevřených dveří najdete na www.stredniskoly.cz

TIP FREKVENCE 1: Zásady pro správnou snídani a svačinu do školy. Inspirujte se!

VIDEO: To je legrace! Petr Čech učí spoluhráče z Arsenalu česky

Životní styl - další články

Doporučujeme