RADA FREKVENCE 1: Užijte si bezpečné lyžování. Víte, co je třeba?

11. února 2016·Životní styl·Redakce

Jarní prázdniny jsou v plném proudu, spousta z nás si dopřeje volno a mizí na hory. Poradíme vám, jak si užít bezpečné lyžování.

Ještě předtím, než na hory vyrazíte, dejte své lyže do servisu. Lyže mají projít servisní prohlídkou každý rok, i v případě, že je využíváte minimálně. Někdy je potřeba seřídit vázání, jindy je skluznice suchá nebo poničená a potřebuje ošetření. Lyžím také prospěje, když si dáte nabrousit hrany.

Správné vybavení

Dobře seřízené lyže jsou základ. Důležité je ale i další vybavení, především lyžařská helma. Tu mějte vždy dobře upevněnou. 

Lyžařské desatero

I na sjezdovkách se stávají nehody, proto je dobré dodržovat základní pravidla pro bezpečnou jízdu.

  1. OHLEDUPLNOST K JINÝM – Každý lyžař se musí chovat tak, aby neohrozil jinou osobu a nezpůsobil škodu.
  2. PŘIMĚŘENÁ RYCHLOST – Každý lyžař musí dodržovat rychlost a jet v souladu se svými schopnostmi, podmínkami a počasím.
  3. VOLBA SMĚRU – Má-li lyžař možnost vybrat si směr jízdy, musí jet tak, aby se vyhnul nebezpečí srážky s lyžařem, pohybujícím se na svahu pod ním.
  4. PŘEDJÍŽDĚNÍ – Předjíždět se může zleva i zprava, ale vždy s takovým odstupem, aby bylo možno zareagovat na pohyb předjížděného lyžaře.
  5. PŘEJÍŽDĚNÍ SVAHU A KŘÍŽENÍ CESTY – Lyžař vjíždějící na sjezdovku anebo ji přejíždějící musí dávat pozor a sledovat vše nad a pod sebou, aby tak mohl učinit bez nebezpečí jak pro svou osobu, tak pro jiné. Stejně tak je třeba se chovat při každém zastavení.
  6. ZASTAVENÍ – Lyžař nesmí zastavovat, není-li to nevyhnutelně nutné uprostřed sjezdovky, na přejezdech a na místech bránících v dobré viditelnosti. V případě pádu se musí lyžař na sjezdovce co nejrychleji zvednout. Zastavit může poté na okraji sjezdovky.
  7. STOUPÁNÍ – Lyžař stoupající po trati musí postupovat pouze po kraji sjezdovky a v místě se zhoršenou viditelností musí k tomuto kraji ještě více ustoupit. Totéž platí v případě, schází-li lyžař po sjezdovce pěšky.
  8. RESPEKTOVÁNÍ SIGNALIZACE – Všichni lyžaři musí na sjezdovkách respektovat jejich označení a signalizaci.
  9. V PŘÍPADĚ NEHODY – Každý je povinen v případě nehody poskytnout pomoc.
  10. IDENTIFIKACE – Každý účastník, či svědek nehody je povinen poskytnout údaje o své osobě.    

TIP FREKVENCE 1: Nepodceňujte výběr lyžařské helmy. Poradíme vám!

Co dělají pavouci v zimě? Spí nebo loví!

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme