Rady Frekvence 1: Jak zatočit s opary!

21. května 2015·Životní styl·Redakce

Když venku svítí sluníčko, možná vás to láká vystavit se mu v celé své kráse. Pokud to přeženete, je možné, že se vám na rtu udělá opar. Slunce totiž může být jedním ze spouštěčů. Jaké jsou ty další a jak se oparům co nejlépe bránit?

Kde se vzal?

Opar je jednou z nejrozšířenějších infekcí na světě, kterou vyvolává herpes simplex virus. Když je jednou v těle, dá se předpokládat, že už tam zůstane. Někdo ale opar nedostane ani když se políbí s oparem nakaženým jedincem. Jak je možné, že někomu se opary vrací a jinému se vyhýbají obloukem?

Podle dermatoložky Miroslavy Pelechové za vším stojí individuální imutita. Podle té má každý určitou dispozici. U toho, kdo na opary trpí tak bohužel často dochází k recidivám.

Pokud se výskyt oparů opakuje, pak prý stojí za úvahu použít perorální blokátory virů.  

Spouštěcí faktory mohou být různé. Nejčastější jsou:

  • Stres
  • Oslabení imunitního systému
  • Přemíra slunění
  • Alergie
  • Reakce na špatně umyté nádobí
  • A vyskytnout se mohou i po návštěvě zubaře nebo u žen v průběhu menstruace

    Jak s nimi zatočit? 

Pokud na opary trpíte, dobré je doplnit vitamin B12 a také vitamin C a zinek. Všechny totiž snižují riziko jejich vzniku. Pokud už opar máte, ke zmíněným vitamínům ještě přidejte vitamin E –  ten pomáhá urychlit léčbu.  

Také  se vyhněte brambůrkům, citrusům, ořechům a čokoládě. Místo toho přidejte do jídelníčku více česneku, cibule a ryb. Od bolesti si ulevíte mléčným obkladem nebo lékařskou vazelínou.  

Pokud opar ještě pořádně nepropuknul, pak zkuste citlivý ret  pečlivě ledovat. Je možné, že tím vznik oparu zarazíte. I v opačném přírodě je led pro postižené místo příjemnou úlevou od napětí a bolesti.

Po celou dobu dodržujte zvýšenou hygienu a kartáček na zuby vyměňte nejdřív hned jak se opar projeví a stejně tak i hned poté, co zmizí.

Životní styl - další články

Doporučujeme