RADY FREKVENCE 1: Nastavte si doma i v práci správnou teplotu!

17. ledna 2016·Životní styl·Redakce

V zimě někdo topí naplno, jinde se zase praktikuje otužování. Teplota v různých obytných místnostech se liší. Jiná teplota je vhodná na pracovišti, jiná doma v obýváku nebo v ložnici. My vám poradíme kde si máte přitopit a kde naopak ubrat.

Domácnost

V bytě nebo v domě dbejte na správnou teplotu i na dostatečnou vlhkost. Větrejte, případně si pořiďte zvlhčovač vzduchu.

Nejtepleji by mělo být v koupelně. Ideálně kolem 24°C. V chodbách si vystačíte s 15-17 stupni. Kuchyně se vyhřeje při vaření a pečení, proto stačí, když tam budete mít 19-21 stupňů. Teplotní rozpětí pro ložnici se pohybuje mezi 17 až 20 stupni. V obývacím a dětském pokoji pak nastavte 22 stupňů i víc. Tam by rozhodně neměla být zima. V dětském pokoji ale nezapomeňte večer topení ztlumit a dítěti před spaním pořádně vyvětrejte. Pro klidný spánek stačí dětem teplota do 18°C. 

Školy a školky

V místech, kde se shormažďují děti, tedy ve školách a školkách by měla být teplota dostatečně příjemná, ale rozhodně se vyhněte přetápění místností. Děti by se pak staly mnohem choulostivějšími, což by se mohlo podepsat na jejich imunitě. Ve třídě by proto měly mít kolem 22°C. V tělocvičně pak o několik stupňů méně. 

Teplota v kanceláři

Na pracovišti je to někdy trochu komplikované kvůli tomu, že lidé často nemají vlastní kancelář, ale pracují v open spacu. V nejlepším případě byste měli mít v práci 22°C. S vyšší teplotou na pracovišti totiž klesá pracovní výkon. Při teplotě kolem 27 °C klesá o 15% a např. při letních vedrech kolem 30 °C klesá až o polovinu.

Pokud nemáte odpovídající pracovní podmínky, upozorněte na to svého nadřízeného. Vám se bude pracovat lépe a jemu jistě budou vyhovovat vaše lepší pracovní výsledky. 

PORADNA FREKVENCE 1: Sedm tipů proti zimní únavě

 

Životní styl - další články

Doporučujeme