RADY FREKVENCE 1: Sedm způsobů, jak být šťastnější

26. ledna 2016·Životní styl·Redakce

Obvykle jsou to úplné maličkosti, díky kterým můžeme být šťastnější. V uspěchané době na ně ale často zapomínáme. Osvěžte si s námi paměť!

Někteří lidé jsou každý den v dobré náladě a působí tak, jako by se jich nic negativního nedotýkalo. Myslíte si, že takhle šťastní nemůžete být? Omyl. Věda potvrzuje, že je třeba jen změnit pohled na život a pak už to půjde samo.

7 jednoduchých cest k dobré náladě

Sportujte

Sport uvolňuje endorfiny, které navozují pocit štěstí a bojují proti špatné náladě. Studie prokázaly, že sport pomáhá i proti vzniku depresí. Je celkem jedno, jaký sport děláte, důležitá je pravidelná fyzická aktivita alespoň 15 minut denně. Ideálně na čerstvém vzduchu! A pokud budete mít štěstí na sluneční paprsky, tím lépe. V tu chvíli tělo začne produkovat vitamín D, který je přírodním dodavatelem dobré nálady. Lidé, kteří trpí nedostatkem vitamínu D, mají sklony k depresím, cítí se unavení a bez nálady.

Kupujte si květiny

Kupte sami sobě květiny. Platí to i pro pány, vyzkoušejte třeba exotické rostliny. Vědci z Harvardské univerzity prokázali, že čerstvé květiny působí v bytě jako malý zázrak. Pokud stojí na stole (ať už jídelním nebo psacím) váza s kyticí, cítíme se nabití energií a plni entuziasmu. Nevěříte? Vyzkoušejte to.

Smějte se

Myslíte si, že úsměv má být pouhou reakcí na radost? Úsměv rozhodně přispívá k tomu, že se cítíme šťastnější. Proto zkuste nasadit úsměv jen tak, bez příčiny. V mozku se tak aktivují hormony štěstí.

Jezte zelenou zeleninu a kořeňte kurkumou

Naše tělo potřebuje kyselinu listovou, vitamín z rodiny B. Tento vitamín je důležitý pro dělení buněk, krvetvorbu a také pro normální vývoj plodu v těhotenství. Působí proti atakům mrtvice. Kyselina listová je obsažena zejména v čerstvé syrové zelenině, například špenátu. Také v zelí, obilných klíčcích, polníčku a mandlích.

Kukurma je přírodní antidepresivum. Studie dokázaly, že tohle žluté koření zvyšuje obsah serotoninu a dopaminu. Těm se přezdívá hormony štěstí.

Poslouchejte hudbu a zpívejte si

Hudba nás dělá šťastnějšími. Ať už poslouchaná nebo naše vlastní – třeba když si zpíváme sami pro sebe. Vědci z manchesterské univerzity zjistili, že jeden maličký orgán našeho vnitřního ucha (sacculus) je spojen s částí mozku, která je sídlem radosti. Zpívejte, i když třeba netrefíte každou notu. Ve sprše, doma, na cestách autem.

Travte čas s lidmi

Odložte mobilní telefon nebo tablet, zavřete notebook. Pokud se chcete cítit lépe, a to tak rychle, jak to je jen možné, setkejte se s přáteli, kolegy nebo buďte prostě s rodinou. To vám zvedne náladu okamžitě. Při skutečném lidském kontaktu dojde k uvolňování serotoninu (hormonu štěstí).  Myslíme tím ale pohodová setkání, kdy nebudete řešit hádky a problémy.

Zorganizujte si pracovní den

Pokud ani po pracovní době neumíte vypustit páru a v hlavě vám běží, co vás všechno čeká, uklidněte se. Doma si napište na papír seznam nevyřízených úkolů. Ke každému si udělejte krátkou poznámku, jak zítra úkol vyřešíte. Studie prokázaly, že poznámky mají uklidňující účinek. Zlepšíte tak vaše skóre v nekonečném souboji „osobní život versus práce“ (work-life-balance). 

A pokud hledáte ještě další recepty na štěstí, pořiďte si třeba čtyřnohého mazlíčka!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme