RADY FREKVENCE 1: Sezona ježků je tu. Kdy zachraňovat a kdy ne?

8. října 2015·Životní styl·Redakce

Ježčí sezona je tady. Noci už jsou chladné, rána mrazivá a na ochránce přírody se obracíme s prvními telefonáty týkajícími se ježčích mláďat. Kdy ježečky zachraňovat a kdy je nechat být? Tak to poradíme na Frekvenci 1.

Kdy zachraňovat a kdy ne

Důležité je si uvědomit, že ne každý ježek opravdu potřebuje naši pomoc. Jaká je ta zlomová velikost, vysvětluje na Frekvenci 1 Zdeňka Nezmeškalová z Českého svazu ochránců přírody: „Na začátku října je to nějakých 200 gramů, tedy přibližně 10 centimetrů. Na konci října by ta váha měla být už okolo nějakých 350 gramů.“

Svoji roli samozřejmě hraje i nadmořská výška. „V nížinách jako je Polabí nebo jižní Morava přeci jen není zima tak krutá. Naopak pokud na horách v nějaké listopadové sněhové vánici potkáme třeba i tři čtvrtě kilového ježečka, je dobré se ho ujmout. Dávno by měl být někde zahrabaný,“ dodává Nezmeškalová.

Obraťte se na odborníky

Pokud i tak tápete, obraťte se raději na odborníky. Rádi vám poradí na dispečinku záchranných stanic 774 155 155 nebo na webových stránkách www.zvirevnouzi.cz, kde najdete i ježčí kalendář.

Zahrádkář – záchranář

Pokud máme domek se zahradou, můžeme se o ježčí mládě postarat i my sami. Zapomeňte ale na mléko nebo nakrájená jablíčka. „Ježek je masožravec a největší radost mu uděláte granulemi nebo konzervou pro kočky,“ radí Nezmeškalová.

A poslední rada pro zahrádkáře – záchranáře: Moc to nepřehánějte s podzimním úklidem. Ježek rád zazimuje v hromadě spadaného listí nebo klestí.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme