RADY FREKVENCE 1: Užijte si saunování bez obav! Nebojte se pověr

28. ledna 2016·Životní styl·Redakce

Sauna je báječné místo k relaxaci a saunování je zdraví prospěšný rituál. Bohužel je opředen spoustou mýtů. Seznamte se s nimi.

Saunování je vhodné pouze v zimě

Špatně! Saunování je celoroční záležitost. Pokud se vám povede navštívit saunu alespoň 1x týdně, tím lépe. Ve Finsku jsou sauny v provozu i v létě, a Finové o saunování opravdu něco vědí. Mýtus o zimním saunování pochází nejspíš z dob, kdy u nás byly sauny u koupališť. V létě se koupalo, v zimě saunovalo. To už naštěstí neplatí a saunové světy můžeme navštěvovat celý rok.

Sauna není pro děti

Ale je! Správně zvolený druh sauny je vhodný pro maminky s kojenci i batolaty. Oblíbené je saunování rodičů s dětmi. V České republice je skoro 100 mateřských školek, které mají dokonce vlastní sauny. Děti jsou díky saunování odolnější a bývají méně nemocné.

Saunováním zhubneme

Nezhubneme. To, co v sauně vypotíme, okamžitě doplníme nápojem. Ale pokud saunování spojíme s předcházející sportovní aktivitou, krásně zregenerujeme. V sauně se tedy nezbavíme přebytečných kil, ale rozhodně vyplavíme toxiny z těla. Takže hubněme sportem, v sauně relaxujme.

Čím déle vydržíme, tím lépe

Není to pravda. Saunu si máme užívat, dokud je nám to příjemné. Naše vlastní termoregulace nám včas prozradí, že se tělo chce ochladit. Rozhodně se nenechte vyhecovat od kamarádů k nesmyslným výkonům a závodům. Násilným překonáváním časového limitu vážně ohrožujeme své zdraví. Běžné je prohřát se 2 – 3x po dobu 12-15 minut.

Sauna je jen pro zdravé

Něco pravdy na tomto mýtu je, uprostřed chřipky je sauna opravdu nesmysl. Ale pokud máte pocit, že na vás teprve „něco leze“, může sauna na začátku onemocnění pomoci.

Do sauny se může v plavkách

To je nesmysl. Mokré plavky v sauně způsobují gynekologické problémy ženám a nesvědčí ani mužům. Odpařováním vody z plavek se navíc v sauně zvyšuje vlhkost a trvá déle, než se začneme potit.

Infrakabina nahradí klasickou saunu

Nenahradí! Infrakabina není sauna. To jen šikovní prodejci nazývají kabiny infrasaunami. V infrakabině dochází k jinému přestupu tepla. K pocení dochází už v 55°C. Proto není po pobytu v infrakabině třeba důkladné ochlazení. Zkušení saunaři se v infrakabině ohřívají, v sauně prohřívají.

Saunování vás zbaví stresu, budete zdravější a šťasnější.

Víte, jak se správně sprchovat? Sprchujte se správně!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme