RADY FREKVENCE 1: V létě nikdy netankujte plnou nádrž!

20. června 2015·Životní styl·Redakce

Ve snaze ušetřit, například před dlouhou zahraniční cestou,  často tankujeme až po hrdlo. Do kufru pak přibalíme kanystry s levným palivem a hurá k moří. Na rozpálených silnicích si ale koledujeme o malér!

NIKDY PO OKRAJ

Nádrž by neměla být naplněná až po okraj. Palivo má totiž tendenci se rozšiřovat dle teploty. Pokud je nádrž naplněna až po okraj, může se stát, že vám palivo vyteče ven.

“Nejbezpečnější způsob, jak správně natankovat je, že po automatickém vypnutí tankovací pistole již nedoplňujeme nádrž. Pak zůstane v nádrži dostatek prostoru na rozpínání,” radí na Frekvenci 1 Igor Sirota z ÚAMK. 

ZAPOMEŇTE NA KOVOVÉ KANYSTRY

Ještě nebezpečnější je pak naplnění kanystru až po okraj. Pokud takto plný kanystr uložíte za horka do kufru auta, čekejte prasknutí kanystru a následné vylití paliva do zavazadlového prostoru. 

Na kovové kanystry raději zapomeňte přehřívají se dalekjo rychleji než ty plastové. Kdo chce mít nějakou rezervu v kufru, měl by používat jen kanystry plastové, certifikované s pojistkou. 

“Teplota v zavazadlovém prostoru stoupá velmi rychle. Výjimkou nejsou ani teploty vyšší než 60 stupňů. Pokud se nestane nic horšího, tak si koledujeme minimálně o to, že nám do kufru foukne nevábný zápach,” dodává Sirtota

Životní styl - další články

Doporučujeme