Rady pro alergiky: Vyrazte do boje s roztoči!

5. května 2015·Životní styl·Redakce

Slzí vám oči, kapesník máte stále u nosu a nemůžete přijít na to, na který pyl máte alergii? Odpověď se ale možná skrývá jinde. Možná nemáte jarní pylovou alergii, ale alergii na roztoče. My pro vás máme pár tipů, díky kterým její projevy zmírníte.

Roztoče sice okem nezpozorujete, ale jejich existence vám leckdy pořádně komplikuje život. V domácnosti představují největší riziko pro alergiky tzv. roztoči bytového prachu. 

Podle alergoložky MUDr. Blanky Haindlové jsou nejčastějšími příznaky vodová rýma, kýchání a pálení očí. U silnějších alergií může mít pacient silné záchvaty kašle a trpět může i dušností. 

My vám poradíme, jak výskyt roztočů v domácnosti minimalizovat:

Zapomeňte na bytový textil

Nejvíce roztočů se udržuje v matracích a v čalounění sedaček. Dnes už se prodávají speciální protiroztočové povlaky na matrace, polštáře i přikrývky, které zabraňují pronikání alergenu k alergikovi. Speciální povlaky jsou vyrobeny z hustě tkaných mikrovláken, která zajistí neprostupnost látky pro roztoče. Výhodou je, že tato metoda je 100% účinná a to bez jakýchkoli chemických úprav.

Pokud máte čalouněnou sedačku, kterou nemůžete zahalit do povlaku, pak použijte některý ze sprejů proti roztočům. Když z domácnosti odstraníte koberce, záclony, závěsy a další lapače roztočů, uvidíte, že se vám bude lépe dýchat.

Vysávání

Dnes je na trhu spousta vysavačů s filtry, které slibují pomoc v boji s roztoči. Někteří výrobci až příliš zveličují význam tzv. HEPA filtru. Ten sám o sobě s roztoči nezatočí. Aby byl vysavač skutečně vhodný pro alergiky, musí ho kromě vstupního filtru doplňovat i vzduchotěsná konstrukce vysavače a několikavrstvý prachový sáček, který nepropouští nečistoty.

U vysavače pravidelně měňte filtr a sáčky. Čím zanesenější filtr a plnější sáček máte, tím více roztočů je ve vaší blízkosti. Pokud se vám nechce vysávat ručně a pořídili jste si robotický vysavač, pak se raději vraťte ke staré dobré klasice. Když má člověk psa, který ztrácí chlupy, robotický vysavač je skvělým pomocníkem. Bohužel ale vysává spíš povrchové nečistoty, což alergikovi nestačí.

Máte-li větší byt nebo dům, pak jistě oceníte výhody centrálního vysavače. Je umístěn mimo obytné místnosti, kde také probíhá filtrace nečistot. Přefiltrovaný vzduch je pak odváděn mimo dům.

Správné utírání prachu

V případě utírání prachu zapomeňte na klasickou prachovku. Ta jedině prach rozvíří. Prach proto vždy utírejte navlhčeným hadříkem.

Životní styl - další články

Doporučujeme