RETRO: Vzpomínáte? Videorekordér míval skoro každý, dnes už je mu 60 let!

14. dubna 2016·Životní styl·Redakce

Americká společnost Ampex představila 14. dubna 1956 první videorekordér a pásku, které byly určeny zejména televizním stanicím. Vynález výrazně zjednodušil záznam televizního vysílání a časem se dostal do domácností po celém světě.

Dva palce (zhruba pět centimetrů) široké magnetické pásky se rychle staly v televizním světě standardem a běžně se používaly až do 80. let minulého století. V polovině 60. let se dostaly první studiové videorekordéry i do Československé televize. Kvůli americkému embargu na vývoz vojensky použitelných technologií zásilka oficiálně mířila do Jugoslávie, po cestě ale “nečekaně” zmizela a nakonec se vynořila v pražské Měšťanské besedě.

Od 70. let se v profesionálním televizním světě (a později i v domácnostech) začaly místo pásků objevovat praktičtější videokazety. Zatímco v domácím použití hrál prim formát VHS, u televizních stanic se prosadil kvalitnější, byť dražší Betamax firmy Sony. Až do nástupu digitálního záznamu ve druhé polovině 90. let prakticky neměl tento formát u profesionálů konkurenci. Až po roce 2000 videokazety postupně vyklidily pole.

Videorekordér Tesla vyráběný v Československu

Životní styl - další články

Doporučujeme