Rok 2022 podle počasí. Teplotně nadprůměrný Silvestr, děsivé požáry v srpnu i arktická zima v prosinci.

31. prosince 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

S koncem roku se pojí i nejrůznější balancování a hodnocení uplynulých 12 měsíců. A hodnotí se takto i počasí. Jaké byly největší extrémy a který měsíc byl nejvíce šokující? Podcast Modré z nebe si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Zřejmě všichni máme v paměti loňský Silvestr, kdy teplota na většina míst stoupala až k 15°C a přepisovali jsme četné teplotní rekordy. „Přišlo velmi výrazné oteplení a jihozápadní proudění. Tak teplý prosinec jsem ve své meteorologické historii ještě nezažila. V pražském Klementinu byl nejteplejší 1. leden, kdy rtuť teploměru stoupla ke 14,2°C. V Ústeckém kraji bylo přes 15°C,” říká meteoroložka Dagmar Honsová. Úplným opakem byl ale Silvestr 1978. „Přes Krušné Hory se sem valil arktický vzduch a přinášel výrazné ochlazování, o 3 stupně během jedné hodiny. Za šest hodin se ochladilo až o 30 stupňů. Třeba v Poděbradech měli na Silvestra 12°C a na Nový rok se probudili do mínus 18°C,” vzpomíná Honsová. I leden roku 1963 byl velmi studený, v Praze bylo pět arktických dnů, teplota tehdy nevystoupala nad mínus 10°C.

Těžko říct, zda nás takové mrazivé extrémy čekají i letos. „V prvním týdnu to nevypadá, ale pak to úspěšnost předpovědi počasí výrazně klesá, vyloučit se to tedy nedá. Rozhodně nebude tak teplo, jako tomu bylo na Vánoce. V roce 2022 bylo 29. ledna 18°C, minus 36°C bylo v roce 1942. Ale nejsou to jen vysoké teploty, v roce 2007 byl v lednu orkán Kiril. I loňský leden byl hodně větrný,” vypočítává extrémní lednové teploty Honsová. Nejvyšší teplotu jsme letos naměřili 19. června v Řeži u Prahy, kdy bylo 39°C, což byl super tropický den. Jaro ale moc teplé nebylo. „V první polovině března jsme se v Praze dočkali teplot pod bod mrazu, což v lednu ani únoru vůbec nebylo. Na druhou stranu to byl velmi slunečný měsíc, který nám ale zhatil duben, který byl hodně sněhový,” vypočítává Honsová. Nejteplejší víkend celého roku byl v 18. a 19. června.

Na výkyvy ohledně počasí si dnes musíme zvyknout

Letošní rok nebyl co se týče srážek podprůměrný, jen jsme se setkávali s obrovskými plošnými rozdíly. „Nejsušeji bylo na severozápadu, Karlovarsko a Ústecko, kde to pak vygradovalo velkými požáry na přelomu července a srpna. Zato v pražském Klementinu to bylo nejvíce deštivé léto za posledních 80 let, hodně pršelo na Moravě a ve Slezsku,” dává vzpomenout meteoroložka na velké požáry v Českém Švýcarsku. Celkově se dá říct, že to bylo normální rok. „Leden a únor teplotně nadprůměrné, pak přišel suchý, ale teplotně normální březen. Duben byl zase teplotně podprůměrný, normální květen. Červen byl výrazně teplotně nadprůměrný a doprovázely ho výrazné bouřky. V červenci to bylo všude jinak, včetně vlny veder, ale nakonec vyšel v normálu. Srpen byl teplotně nadprůměrný, první polovina září byla nádherně slunečná, ale v té druhé začalo v horských oblastech sněžit. Říjen byl slunečný, stejně jako první polovina listopadu. V té druhé polovině to byl skok a v horských oblastech sněžilo. A prosinec? Jedna sněhová kalamita za druhou, ledovka a velmi studený prosincový týden a těšily jsme se na Bílé Vánoce. A přišla předvánoční obleva a jarní Vánoce,” vzpomíná na uplynulý rok Honsová.

Meteoroložka dodává, že v dnešní době si už na různé výkyvy musíme zvyknout. „V posledních letech se skloňuje klimatická změnu, se kterou jsou spojeny různé extrémy. Na druhou stranu, když se podíváme do kronik tak v každém roce a měsíci by se nějaký extrém našel, akorát nebyly tak dobře popsány, jako je tomu dnes.” Úspěšnost předpovědi počasí je v Evropě vyrovnaná a vysoká. „Je to dáno technologiemi a krátkodobou předpovědí, kde je úspěšnost nejvyšší. Jsme tlačeni i lidmi, kteří chtějí mít předpověď detailně rozpracované a chtějí být včas varováni. Ale dynamika atmosféry je tak strašně složitá a data, která máme nikdy nebudou dokonalá a stále nevíme ty procesy, které se dějí. Stoprocentní předpověď počasí je vlastně nesmysl,” vysvětluje Honsová. Podcast Modré z nebe si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Životní styl - další články

Doporučujeme