Roman Šmucler: Velká část národa si zuby nečistí vůbec nebo špatnou technikou. V tom je Česko jako rozvojová země

5. listopadu 2022·Životní styl·Barbora Turková·Romana Navarová

Roman Šmucler. (Zdroj: Frekvence 1)

Skvělí zubaři, ale špatní pacienti? I tak by se dal zjednodušeně popsat současný stav české stomatologie v České republice. Jak jsme na tom s čištěním zubů? A proč nemůže být v každé obci zubař? Hostem Press klubu byl šéf stomatologické komory Roman Šmucler.

Aby se zubař uživil, měl by mít podle šéfa stomatologické komory Romana Šmuclera 1 500 pacientů, proto na vesnicích schází kvalitní zubaři. „Lidé jsou přes den ve městě, kde mají zubaře. Není to tak, že zubaři nejsou. Největší koncentrace zubních lékařů je v Brně a v Praze. Pořád ale bude někdo říkat, že 40 km za Prahou není dost zubních lékařů, ale pacienti jsou přes den v Praze. Máme jednu obec, ze které se lidé do 35 minut nedostanou k zubnímu lékaři, což je Rokytnice v Orlických horách, protože paní doktorka tam byla na mateřské. Je spousta obcí, kde je tento problém. Máme zákon, který říká, že jestli kraj, který dostává obrovské peníze, má pocit, že v nějaké obci chybí lékař, měl by uvolnit peníze ze svého rozpočtu,” říká k situaci Šmucler.

Příští rok budeme mít peníze na druhé kontroly, ale ne na jednoduché protézy

Současná krize se může odrazit i u zubařů. „Podstatná věc je, že mi příští rok dostaneme 8% navíc při 18% inflaci. V reálných cenách tak musíme stomatologii o 10% osekat. Politici letos sebrali 14 miliard ze zdravotního pojištění. Donedávna byly desítky miliard na účtech zdravotních pojišťoven, nerozumím pojištěncům, že se nenaštvou. Zadržovaly se tam desítky miliard, a aby byla stomatologie dostupná obyčejným lidem, jsou to desítky miliard ročně. Peníze jsou, teď se nějak vrátily do státního rozpočtu. Příští rok budeme mít třeba peníze na druhou prohlídku ročně, kterou ale většina lidí nepotřebuje, protože si čistí zuby. Ale zase nebudeme mít peníze na jednoduchou protézu,” říká šéf stomatologické komory.

Podle něj Česko patří ve stomatologii k rozvojovým zemím. „Když jsem přišel na komoru, tak průměrný Čech spotřeboval 0,91 kartáčků za rok, tudíž ne všichni si kartáčky vyměnili během roku. Velká část národa si tedy vůbec nečistí zuby. Takže to není o tom, že lidé nemají zubaře, ale o tom, že si nečistí zuby vůbec nebo špatnou technikou. Třeba Němci v roce 2040 předpokládají, že stomatologie nebude existovat tak, jak ji známe, protože lidi nebudou mít kazy. Druhá věc je, že česká stomatologie je opravdu špičková a šla tu nejvíce dopředu ze všech medicínských odvětví. Je to díky tomu, že jsou tu pacienti, kteří si to platí. Kdybychom žili z peněz od státu, tak nevím, jak by to bylo,” komentuje Roman Šmucler.


Životní styl - další články

Doporučujeme