Roztomilé nebo zdravotní problém? Kdy je nutné začít řešit psí chrápání?

27. března 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Usnete společně se svým pejskem a najednou slyšíte, jak chrápe. Na první pohled je to běžná věc, ale psí chrápání může značit i nějaký zdravotní problém. Kdy je to ještě normální a kdy to chce začít řešit s veterinářem? Odpovídá web Můjchlupáč.cz

Která plemena chrápou?

Nejčastěji se s chrápáním potkáte u krátkolebých plemen. Krátkolebá neboli brachycefalická plemena se určují podle cefalického (lebečního) indexu. Patří sem mopslíci, buldoci, bostonští teriéři, pekingští psi a boxeři. Mají zkrácené nosní dutiny, a proto se u nich mohou objevit problémy s dýcháním nebo chrápání.

Váha hraje svou roli

Psi s nadváhou mají vyšší pravděpodobnost k chrápání, protože se jim ukládá tuk v tkáních, které obklopují horní cesty dýchací. Měli byste proto zvážit úpravu jídelníčku a pravidelný pohyb. O správném postupu se poraďte s veterinářem.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Poloha je důležitá

Tohle je podobné jako u lidí. Některé jsou pro chrápání stvořená, jiná naopak. Psi mohou spát v hodně zvláštních pozicích a někdy mohou způsobit, že váš miláček chrápe. Mělo by se ale jednat o výjimečné chvilky. Váš pes jednoduše změní pozici a chrápat přestane.

Nepodceňujte nemoci

Respirační onemocnění včetně bakteriálních či plísňových infekcí, mohou chrápání způsobovat. Dalšími příznaky infekce dýchacích cest jsou výtok z očí a nosu, kýchání, kašel a snížená aktivita a chuť k jídlu. V těchto případech byste hodně rychle utíkat k veterináři.

Pozor na cizí předměty

K veterináři utíkejte i v případě, že máte podezření na to, že váš pes něco vdechl či snědl a zůstalo mu to někdy v okolí úst či nosu. Předmět by se totiž mohl dostat ještě níž a váš miláček by se mohl začít dusit.

Kdy vyhledat pomoc?

Chrápání může být normální, ale přesto byste na svého psa neměli zapomínat. Jestliže je doprovázeno dalšími fyzickými změnami nebo změnami v chování, je nutné vyhledat pomoc lékaře. Pokud si dále všimnete, že váš pes náhle začal chrápat, chrápání je hlasitější nebo váš pes zažívá i další příznaky, jako je kýchání, kašel a změny chuti k jídlu nebo v chování, sípe a má problémy s dýcháním, měli byste se obrátit na svého veterináře.


Životní styl - další články

Doporučujeme