Sezóna burčáku je tady!

16. září 2014·Životní styl·Redakce

Sezóna burčáku je tady. Nakoupit ho můžeme v podstatě kdekoliv, u vinaře, ve vinotéce, v kamenném obchodě i u silnice. Označení burčák může nést pouze ten, který je vyrobený z hroznů vypěstovaných a sklizených v Česku. Ostatní v uvozovkách burčáky jsou jen zkvašené vinné mošty, a musí tak být i označeny.

Na dodržování zákonů, i na kvalitu burčáků pravidelně dohlíží  Státní zemědělská a potravinářská inspekce. My vám dnes na Frekvenci 1 radíme, jak burčáky skladovat, kde nakupovat, na co si dát pozor a přidáme i pár praktických tipů:

Pohlídejte si kvalitu

Jen dobrý, jak se říká “nezlomený” burčák z pravých hroznů nám bude chutnat, tak jak má!

Kvalitní burčák by měl mít barvu doběla. Chuť lehce nasládlou, rozhodně ne nahořklou. Ideální obsah alkoholu se podle vinaře Stanislava Mádla pohybuje okolo sedmi procent.

Zapomeňte na hnědé patoky připomínající barvou zkvašených jablek. Takový burčák rozhodně nekupujte. „Ideální je takový burčák, který dozrává až na místě v den prodeje,“ dodává Mádl.

Jak burčák převážet

Pokud burčák přenášíte jen pár metrů, stačí nechat víčko na PET lahvi lehce nedotažené. Pokud ho ale převážíte několik desítek kilometrů, nechte si do víčka udělat malou dírku. Plyny z burčáku budou odcházet postupně, zároveň je ten otvor tak malý, že vám nic nikam nevyteče.

Skladování

Burčák rozhodně není určen k dlouhodobému skladování. Jak radí vinaři: „Kvůli dobrému burčáku si klidně vezměte dovolenou a věnujte se mu.“ Pokud opravdu toužíte po skladování, nechte ho v lednici při maximálně při 9°C. Zpomalí se tím rychlost kvašení. Zchlazený burčák vydrží maximálně o tři dny déle.

Životní styl - další články

Doporučujeme