Sociální bolest kvůli pandemii trápí řadu lidí. Co to je a jak se s ní vyrovnat?

15. února 2021·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Termín sociální bolest jste možná ještě neslyšeli, to, co označuje, jste ale mohli někdy ve svém životě pocítit na vlastní kůži. Za normálních podmínek nás přepadne, pokud o někoho přijdeme třeba v důsledku úmrtí nebo ztráty přátelství. Kvůli pandemii ale dostaly mezilidské vztahy pořádně na frak a s touto bolestí se teď potýká celá řada z nás. 

“V psychologické literatuře se termín ‘sociální bolest’ většinou používá k označení reakcí na ztrátu vztahů kvůli odmítnutí, opuštění, úmrtí, stěhování nebo něčemu jinému, ale není pochyb, že jednoduše ztráta běžných kontaktů s lidmi, kterým na nás záleží, vytváří negativní emoce, jako je smutek nebo pocit osamění,” popsal emeritní profesor psychologie a neurověd na Dukeově univerzitě v Severní Karolíně Ph.D. Mark Leary pro server Healthline.

A studie z univerzity v brazilském São Paulu mu dává zapravdu. Podle jejích výsledků došlo k doslova raketovému nárůstu případů sociální bolesti ve společnosti.

“Normálně si myslíme, že bolest způsobují fyzické jevy – zlomení ruky, stoupnutí na rozbité sklo, bodnutí včelou – ale čistě interpersonální události mohou vyvolat úplně stejnou bolest,” uvedl Leary. Podle odborníků má sociální bolest stejnou funkci, jako ta fyzická – upozornit nás, že něco není v pořádku, a donutit nás zjednat nápravu. To v současné době ale bohužel není úplně možné.

Jak z toho ven?

Důležité je přiznat si, že je naše bolest skutečná. Doktorka Deborah Serani z univerzity Adelphi v New Yorku například doporučuje, abychom si na smutek nastavili maximální denní limit. Další důležitou věcí je nezapomínat, proč jsme v situaci, v jaké jsme. I když je to pro mnoho lidí těžké, může nám alespoň poskytnout trochu útěchy, že izolací chráníme sebe i ostatní.

Klíčem k úspěchu je také rozptýlit svou mysl a zaměstnat se. Smutné myšlenky se jen násobí, když se jim plně oddáváme. Pokud se ale ponoříme do svých koníčků, něco vytvoříme nebo se naučíme novou dovednost, přinese nám to více radosti a méně času na bolest.

Lidé jsou ovšem sociální stvoření a naprosté osamění zvládá málokdo. Nepodceňujte proto kontakt alespoň na dálku. Namísto textování a chatování zkuste svým blízkým zavolat nebo se spojit přes videohovor. Tyto metody jsou totiž o něco osobnější a pokud se cítíte osaměle, více vám pomohou cítit se lépe.

Každý z nás nicméně současnou situaci a odloučení od ostatních vnímá jinak. Pokud se opravdu trápíte, neváhejte se obrátit na profesionála. I když jsou ordinace zavřené, mnoho terapeutů a psychologů nabízí své služby alespoň přes Skype nebo další platformy.


Životní styl - další články

Doporučujeme