Sprchování je ekologičtější a otočením kohoutku směrem k modré, výrazně posílíte svůj imunitní systém

23. října 2020·Životní styl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Foto: Shutterstock.com)

Horká koupel po těžkém dni je pro mnohé z nás obrovským lákadlem. Pokud ale koupel vyměníte za studenou sprchu, tak si snadno posílíte imunitní systém. To většina z nás v podzimním období, kdy přicházejí různé druhy nachlazení, ocení. Také snadno vyzrajete nad stresem a po ránu si dodáte velkou dávku energie.

Studená sprcha přináší řadu výhod. Ze začátku má člověk sice pocit šoku, ale nakonec si tělo na občasné otužování zvykne. Podle studie, kterou uskutečnila univerzita Virginia Commonwealth v USA, chlad pozitivně působí na část mozku, která řídí produkci stresových hormonů. Praktikováním se tak zbavíte stresu a ulevíte si od pocuchaných nervů.

Lékaři jsou dále přesvědčeni, že studená voda zrychluje srdeční činnost a zlepšuje cirkulaci krve. Tudíž vás po ránu okamžitě nabije potřebnou energií. Právě v období podzimu, pokud se lidé cítí vyčerpaní, by měli tento recept vyzkoušet. Posledním bodem je pak okamžité posílení imunity.

Právě v rámci prevence není studená sprcha vůbec špatná. Pokud je totiž tělo vystaveno zimě, snaží se zahřát a tím automaticky zvyšuje svůj metabolismus. Následně dojde k reakci imunitního systému a začínají se tvořit bílé krvinky. Jestliže tento proces budete provádět pravidelně, tak podle odborníků se stanete odolnější vůči chřipce, nachlazení, ale i vážnějším zdravotním obtížím.

Samotné sprchování je ekologičtější, můžete ušetřit ročně litry vody. Také je šetrnější k pokožce. Pokožka ve vaně po delší době ztrácí pružnost, špatně dýchá a nedochází k jejímu dostatečnému prokrvení. Pokud si ale koupel chcete dopřát, tak si do ní nepřidávejte chemikálie v podobě pěn. Využijte raději oleje či koupelnové soli a teplotu vody udržujte na 36 až 37 stupňů, díky toho se vám bude lépe usínat.


Životní styl - další články

Doporučujeme