Stěhovat se za prací?

17. října 2014·Životní styl·Redakce

Odborníci na zaměstnanost tvrdí, že kvůli vlastnímu bydlení klesá mobilita pracovní síly. Lidé za prací dojíždějí, než by se stěhovali.

Jenže se sthováním je spojena řada nákladů, které ztěžují hledání nového zaměstnání. Lidem tak paradoxně hrozí větší nezaměstnanost. Britští profesoři spočítali, že pokud se zdvojnásobí podíl vlastnického bydlení, zvýší se míra nezaměstnanosti také dvojnásobně. Příkladem můžou být Spojené Státy Americké, Švýcarsko nebo Finsko.  

Byt jako jistota

Vlastnictví bytů se v dnešní době stává jedinou spolehlivou položkou zajištěného stáří, tvrdí sociologové. Prodej nemovitosti a investice do nového bydlení v místě, kde seženeme novou práci je organizačně náročné. Pokud se stěhují oba manželé do nového a pokud mají na nové adrese oba manželé jistou práci, je to krok vpřed a výzva.

Má-li pracovní nabídku jen jeden z manželů, je třeba spočítat, zda se nám akce kulový blesk – prodej bytu – koupě nového – vyplatí. Tady to chce čas, aspoň rok než dojde na radikální řešení.

Na stáří doma

Ochota Čechů stěhovat se za prací je menší než v sousedních zemích, například v Německu nebo v Rakousku. Věk v tom také hraje významnou roli – čím starší, tím pochopitelně horší adaptabilita a tedy nechuť stěhovat se do úplně nového prostředí mezi neznámé lidi. Z průzkumů vyplývá, že  75% lidí ve věku do 30 let by se dokázalo stěhovat za prací, lidé nad 40 let ze 65%. Další neméně významnou roli v tom hrají hypotéky, kterými jsou české domácnosti zatíženy.  

Přestává dokonce platit, že čím vyšší vzdělání tím větší zájem za prací se přestěhovat.  

 

Životní styl - další články

Doporučujeme