Štupovat nebo vyhazovat?

3. září 2014·Životní styl·Redakce

Jistě si každý vybaví babičky s hříbkem a jehlou, které po večerech štupují ponožky. Látání ponožek ale dnes už není tak často k vidění, protože se ponožky staly dostupným zbožím, které pořídíte za pár korun.

Dnešní doba nabízí ponožky v různé kvalitě. Ty levné toho moc nevydrží a když už vám z nich kouká palec, většinou je hodíte do koše. Pokud ale do ponožek investujete víc, proč jim nezkusit prodloužit život zaštupováním?

Co je štupování

Výraz “štupovat” pochází z německého slovesa “stopfen”, které překládáme jako látat.

Dnešní doba nabízí ponožky v různé kvalitě. Ty levné toho moc nevydrží a když už vám z nich kouká palec, většinou je hodíte do koše. Pokud ale do ponožek investujete víc, proč jim nezkusit prodloužit život zaštupováním?

Jak látaly naše prababičky 

Dříve byl běžně v každé domácnosti dřevěný hříbek, na který se ponožka napnula a pak už se jen kvalitní bavlnkou pomocí jehly vytvořila pevná mřížka. Štupovalo se ve velkém a snad každá hospodyně tuto činnost ovládala. Matky učily své dcery, ty zase předávaly zkušenost další generaci a tak to fungovalo až do minulého století. 

Látání dnes

Moderní doba u nás štupování příliš neprosazuje a tak není divu, že na několika internetových diskuzích se uživatelky většinou přiklánějí k vyhození děravých ponožek. I přesto ale štupování není úplně zapomenuto. A jak dnes látat ponožky?

1. Pokud nevlastníte dřevěný hříbek, můžete ho nahradit žárovkou nebo naběračkou

2. Ke štupování si sežeňte kvalitní bavlnku. Na výběr máte skutečně širokou škálu barev. Vybrat si můžete třeba na www.nitarna.cz.

3. Pokud chcete předejít opakovanému párání zalátané ponožky, nejdříve díru na ponožce obšijte.

4. A teď to hlavní – při štupování postupujte pečlivě – nejdříve ponožku látejte z jedné strany na druhou a teprve potom začněte látat křížem.

Štupování pro někoho může být pracné, ale na druhou stranu jsou tací, kteří si berou štupování večer k televizi a při látání děravých ponožek relaxují. Pokud se tedy do látání pustíte, přejeme vám, ať je pro Vás zašívání ponožek příjemnou tečkou za pracovním dnem.

Zda látat ponožky nebo kupovat nové – o tom se dozvíte víc v Dámském klubu na  Frekvenci 1 v 16:00. 

Životní styl - další články

Doporučujeme