TIP FREKVENCE 1: Odhalili jsme největší mýty o sportu a hubnutí!

12. ledna 2016·Životní styl·Redakce

Sport je záslužná a potřebná aktivita. To nepopíráme. Ale možná nevíte, že si sportování kazíte mýty, které kolem fyzické aktivity panují. Seznamte se!

Co bolí, to sílí

Trénink, který vás doslova bolí – tak jen takový přinese výsledky. Nesmysl! Pokud vaši fyzickou aktivitu doprovází nepřetržité a nepříjemné bolesti svalů a kloubů, měli byste si co nejdříve promluvit s trenérem nebo odborníkem. Možná cvičíte špatně nebo se prostě přetěžujete. Důvod ke starostem nemusíte mít, pokud vás po cvičení příjemně bolí celé tělo. Pokud o svalech v rozumné míře víte dva dny po cvičení ve fitku, je to OK.

Tuk se spaluje pouze při 130

Tepovka! Tak to je taky špatně. Rozšířený mýtus, že tělo spaluje při mírné aerobní zátěži a při tepové frekvenci 130 je nesmysl. Kdo chce shodit přebytečná kila, musí prostě máknout a spalovat kalorie. Takže pokud si sáhnete na dno, jenom dobře. Spálíte víc.

Spalování začíná až po 30 minutách

To neplatí. Už od první vteřiny, kdy se začnete intenzivně hýbat, spaluje tělo glukózu i tuk. Jasně, spalování je na začátku pomalejší, ale spalujete! Po 20 až 30 minutách spalujeme nejvíc.

Sport zabrání celulitidě

Ne a ne! Skoro 80% žen bojuje s celulitidou. Celulitida, to je ochablá vazivová tkáň a to se jen sportem nespraví. Musí to být kombinace pohybu a vyvážené stravy, která obsahuje spoustu ovoce, zeleniny, vitamínu C, který rozpouští tuky a tak dále. Zapomeňte na tuky, cukr a sůl. Ty zadržují vodu a tuky a zapříčiňují vznik pomerančové kůže.

Kdo se nepotí, je borec

Blbost. Naopak, trénovaní sportovci mají aktivní potní žlázy, které při námaze začnou pot vylučovat dříve, než u netrénovaných jedinců. Zvýšením tělesné teploty se tělo chce ochlazovat, a proto se začínáme potit. Sportovní začátečníci vypotí při vysoké zátěži pouze 0,8 litru potu, zatímco trénovaní sportovci až 3 litry za stejnou dobu. Pijte vodu, ať už jste začátečník, nebo skoro mistr. Doplňování tekutin je povinnost.

Běh škodí kloubům

Ale no tak! Běh naopak posiluje svalstvo a zásobuje klouby výživnými látkami. A je naprosto jedno, jestli běháte na trávníku, asfaltu nebo štěrku. Důležitější je postupné dávkování zátěže a správné běžecké boty. Ve spojení s přirozeným běžeckým stylem. Vyplatí se zeptat se odborníka, jestli běháte správně. Ať neskáčete jako kůzle na jaře!

Lehy sedy zaručí břišní pekáč

Tůdle nůdle! Takhle jednoduché to fakt není. Cviky zaměřené na břišáky sice břišní svalstvo posilují, ale to neznamená, že přebytečný tuk zmizí sám od sebe. Tuk nezmizí na místech, která máme vysněná, máme ho po celém těle. Takže i tady platí: vytrvalostní trénink, posilování a vyvážená strava!

Pro ženy jen malá zátěž

Neplatí! Ženy nemusí mít strach, že při tréninku s velkými zátěžemi budou brzy vypadat jako Arnold. Nebudou. Ženy neprodukují dostatečné množství testosteronu (asi 16x méně, než muži), aby si vycvičily velké svaly. Takže dámy, klidně sáhněte po těžké váze!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme