TIP FREKVENCE 1: V kuchyni dokážete ušetřit tisíce! Bez práce!

6. ledna 2016·Životní styl·Redakce

Kuchyně je srdcem domova. Trend společného vaření a stolování se vrací a v kuchyni tak trávíme spoustu času. Poradíme vám, co dělat, aby ten čas nebyl příliš drahý!

Mějte pod pokličkou

Vařte vždy pod pokličkou. Stačí si vzpomenout na základy fyziky. Obsah nádoby, která je přikrytá, přivedete k varu mnohem dříve, než v nezakryté. Párou uniká spousta energie naprosto zbytečně. Bez pokličky spotřebujete o 150 – 300% energie víc. A pamatujte, že šířka dna hrnce by měla být přibližně stejná, jako je šířka plotýnky.

Bez rychlovarné konvice ani ránu

Rychlovarnou konvici má snad každý. Měl by mít! Nicméně i vaření v rychlovarné konvici má svá pravidla: vařte vždy jen takové množství vody, které potřebujete. Kupte si konvici, která má viditelnou odměrku.

Pečte chytře

Zvyk předehřívat troubu je trochu přežitkem. Předhřívání je nutné pouze u několika málo specialit. Jinak tam prostě jídlo šoupněte rovnou. Troubu vypínejte pár minut před plánovaným časem dopečení. Zbytkové teplo se postará o dokonalý výsledek také, ale vy ušetříte! Troubu pravidelně čistěte, ať může jen naplno!

Ruce do dřezu

Pokud nemáte myčku na nádobí, naučte se mýt nádobí ve dřezu chytře. Nepoužívejte tekoucí vodu. Nádobí umyjte ve dřezu vaším oblíbeným mycím prostředkem a pak ho krátce opláchněte. Vzpomeňte si, jak vás to učila kdysi babička: nejdřív skleničky, hrnečky, pak talíře, příbory a nakonec hrnce.

Myčka si zaslouží plnou dávku

I když máte myčku z kategorie těch nejúspornějších, pouštějte ji jen tehdy, kdy je hezky zaplněná. Skládání nádobí do myčky je pro někoho sice neřešitelný úkol, ale v domácnosti se určitě najde jeden člen, který dokáže myčku naplnit logicky a ekologicky!

Kupujte áčka

Při nákupu nových velkých spotřebičů připlaťte za kvalitu. Jednorázová investice se vám tisíckrát vrátí. Lednička i myčka by měly být z kategorie A+, A, maximálně B.

Chlad a mráz mají pravidla

Chladničce i mrazničce dopřejte prostor. Tedy přiměřený: neumisťujte je příliš blízko stěny nebo do rohu. A do jejich blízkosti nedávejte žádné tepelné spotřebiče.  Do mrazničky nedávejte tekuté potraviny bez uzavření. I zmrzlá polévka nebo voda se odpařují a zvyšují tak námrazu. I tady platí, že za pravidelné čištění se vám lednička i mraznička odmění dobrým výkonem. 

Zkontrolujte si vaši kuchyň ještě dnes a začněte šetřit! Třeba na novou ledničku!

Životní styl - další články

Doporučujeme