TIP FREKVENCE 1: Vody je málo, dají se sjíždět řeky u našich sousedů?

20. července 2015·Životní styl·Redakce

Čeští vodáci se vracejí na Slovensko. Oblíbili si řeku Dunajec,  Váh i Hron. Dá se v těchto suchých dnech ale vůbec nějaká slovenská řeka sjet? A jak jsou na tom řeky v Polsku, Německu a Rakousku, sjíždějí se i tam?

Slovensko láká na Dunajec, Váh i Hron

Oblíbeným za každého počasí je Dunajec. Ten se dá díky přehradě  Corštýjn regulovat. “Dunajec je pod touto přehradou splavný po celý rok. Samozřejmě vodáci se můžou na Slovensku i na Váh nebo Hron. Tam tam voda taky v těchto dnech postačuje ke splutí”, vysvětlil Frekvenci 1 předseda Českého kanoistického svazu Vojtěch Jančar.

Menští toky nejen v Tatrách, ale řeky  po celém  Slovensku už také udávají  stop stav. 

Němci raději kajaky na velkých a hlubokých řekách

Podobná situace je taky v Polsku, na severu a severovýchodě od nás. Naši skalní vodáci se rádi vydávají i na polské řeky.  “Té vody tam také není příliš a některé menší toky jsou úplně bez vody”, dodává předseda kanoistů Jančar. 

Na německých řekách se objevují spíš kajaky než jako u nás – kanoe. Němci jezdí i třeba Mohan a vůbec jim nevadí velká nákladní i osobní lodní doprava. Na řekách se běžně potkávají s velkými loděmi, remorkéry i parníky.  Na vodu se vydávají spíš na kajaku než na kanoích. Kanoe jsou českým specifikem (Češi jezdí na týden, v lodi minimálně ve dvou a sebou si vezou i osobní věci). 

Do Rakouska na divokou vodu z Alp

Rakušané a vodáci z okolních zemí jezdí do rakouských Alp na divokou vodu, hlavně během tání sněhu. To je ale pro zkušenější a hlavně pro ty, kteří umí dobře německy. Chce to nejen znát poměry jednotlivých řek, ale i jazyk. Špatné vysvětlení kilometráže může totiž mít fatální následky. 

Nedostatkem vody trpí skoro všechny středoevropské řeky. Vydatný déšť, které by je naplnil  do běžného stavu, ale nepřijde minimálně 10 dní. 

Životní styl - další články

Doporučujeme