Rachejtle: Noční můra psů. 6 rad, jak uklidnit a ochránit vyděšeného psa na Silvestra

31. prosince 2019·Životní styl·Redakce

Psi a kočky ve větších městech trpí už od Vánoc. Nedočkaví amatérští pyrotechnici začínají odpalovat petardy už na Štědrý den a vydrží jim to až do Nového roku. Pro čtyřnohé mazlíčky to znamená obrovskou dávku stresu.

Nepouštějte psa na volno

Odpalování rachejtlí nepatří jen k večerním hodinám, v parcích se můžete hlasitého překvapení dočkat už během dne. Proto raději psa držte na vodítku, aby v šoku neutekl a vy tak neměli zaděláno na náhradní silvestrovský program.

Odjeďte za město

To je asi nejšetrnější řešení. Na venkově vyplaší psa maximálně vystřelený špunt. Jenže takových míst, kde se oslavy obejdou bez petard, ubývá. Pokud tedy nemáte známé na naprosté samotě uprostřed lesů, zvolte jediné možné řešení. Léky!

Mírná přírodní homeopatika

Aby homeopatika vašemu chlupáčovi zabrala, chce to veterináře, který ho opravdu zná. Veterinářů homeopatů ale není zase tolik, takže zkuste přístupnější variantu. V lékárně seženete polykompozitní přípravky, určené i pro humánní medicínu. Koupíte je bez receptu. Vyzkoušejte homeopatický sirup SEDALIA podávaný v dávce alespoň několik dní předem 2 lžičky 2x denně. Nebo tablety SEDATIF PC, kdy stačí 2x denně 1 tabletu.

Nejběžnější sedativa

Pokud víte, že je váš pes (případně i kočka) opravdu hysterický týpek, vyzkoušejte klasická sedativa. Poraďte se s veterinářem o vhodném přípravku. Nejpoužívanější látkou je acepromazin, který je vyráběn ve formě modrých tablet – slabší jsou pro malá a silnější pro velká plemena.

Podání sedativa načasujte

Nezapomeňte sedativum podat mazlíkovi včas, aby začalo účinkovat dříve, než začnou oslavy. Dopoledne si dejte zdravotní procházku, prospěje pejskovi i vám. Pak si dejte (klidně oba) lehký oběd a kolem 16. nebo 17. hodiny začněte přemlouvat psa, aby tabletku spolkl. Za hodinku „pacienta“ zkontrolujte. Můžete ještě přidat až poloviční dávku té první.

Pokud zvíře leží, nechte ho odpočívat na klidném a tmavém místě a pravidelně ho kontrolujte. Účinky acepromazinu trvají až 12 hodin.

Schovejte se pod deku

Pokud vám to silvestrovský program dovolí, vsaďte na lásku. Až se o půlnoci strhne petardové peklo, zalezte si spolu pod deku, na zvířátko mluvte a hlaďte ho. Bude se cítit v bezpečí.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme