TIP REKVENCE 1: Jak dobře fungovat po probdělé noci? Poradíme vám

15. ledna 2016·Životní styl·Redakce

Možná za to mohla fyzická námaha, nemocné dítě nebo chrápající partner. Důvodů, kvůli kterým probdíme noc je mnoho. Co můžeme udělat pro to, abychom přežili den?

Chrápání, úplněk nebo hlasití sousedé. Je to nakonec jedno, kvůli komu nebo čemu jsme celou noc nezamhouřili oči. Důležitější je, jak zvládneme přežít následující den. Třeba vám pomohou následující tipy.

Zapomeňte na funkci opětovného buzení

Když vám po probdělé noci konečně spadnou víčka, zazvoní budík. Nesnažte se vstávání oddálit nastavením opětovného buzení. Těch pár minut vám už energii nedodá!

Budiž světlo

Pusťte do ložnice co nejvíce světla. Ideálně denního. Když jsme vystaveni slunečnímu záření, přestane tělo produkovat hormon melatonin. To je hormon, který nám způsobuje ospalost a nutí nás do postele. A pokud nesvítí sluníčko, rozsviťte co nejvíc světel!

Dejte si studenou sprchu

Pod studenou vodou se nemusíte trápit dlouho. Důležitější je správné načasování. Začněte se sprchovat vodou v obvyklé teplotě. Ve chvíli, kdy chcete spláchnout šampon a sprchový gel, dejte si 30 vteřin tu nejstudenější vodu, kterou snesete. Pak se vraťte k teplé vodě. A po 30 vteřinách si dejte ještě jednou ledovou. Tak nejlépe nastartujete krevní oběh a stimulujete tělo.

Zasportujte si

I když se vám do ranního sportu příliš nechce, využijte předností, které ranní sportování přináší. I když jste hodně unavení. Při sportu také nakopnete krevní oběh. Tím se zvýší vaše pozornost a soustředění, což oceníte při startu pracovního dne.

Dejte si kávu

Káva vám pomůže přežít den, ale dejte si ji až 2 hodiny po probuzení.  A hlavně to nepřežeňte s množstvím. Dva šálky dobré kávy za den jsou tak akorát. Dopřejte si tedy dvě kávy a pak přesedlejte na vodu.

Jezte s rozvahou

Po nevyspání nás honí chuť na cukry. Jenže my si ji necháme zajít, protože potřebujeme naprosto jiné potraviny, jako zdravé bílkoviny a celozrnné produkty. Vyzkoušejte míchaná vajíčka nebo celozrnný chléb s avokádem nebo salát s kuřecím masem. Cukr krátkodobě pomáhá, ale pak vás dostane na kolena.

Pijte hodně vody

Hodně vody bychom měli pít každý den. Po probdělé noci je třeba ale přitvrdit. Dopřejte si i pár kostek ledu, protože ledové nápoje vás více osvěží a vy tak zůstanete v pozoru.

Nedostatek spánku nedohánějte příliš

I když po noci beze spánku toužíte spát alespoň 12 hodin v kuse, nedělejte to a běžte spát jako obvykle. Dopřejte si 7 – 8 hodin spánku. Čím dříve se vrátíte k normálnímu spacímu rytmu, tím rychleji se budete cítit lépe.

Pokud trpíte zimní únavou, zbavte se jí. Je to jednodušší, než myslíte.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme