TIPY FREKVENCE 1: Jak napouštět bazény levně a bezpečně

17. června 2015·Životní styl·Redakce

Česko patří v Evropě mezi země s nejvyšším počtem bazénů v přepočtu na počet obyvatel. Na zahradách rodinných domů je podle odhadů více než čtvrt milionu bazénů, nafukovacích gumových dalších 400 tisíc.

Jak ale bazén napouštět správně? Někdy je to pořádná věda.

Veřejný vodovod

Tou asi úplně nejběžnější variantou je napouštění přes vodovod. Dobře si ale takovou variantu spočítejte, ať pak nejste překvapení až přijde vyúčtování. Počítejte s cenou přibližně 100 korun na kubík.

Pozor ale na prudké nárazové otevření kohoutků. To může zhoršit kvalitu pitné vody nejen u toho, kdo ji napouští, ale i u jeho sousedů. Voda se může při prudkém dlouhotrvajícím proudu zakalit a hrozí také pokles tlaku v síti. Napouštějte proto pomalu a raději mimo špičku, například v noci. 

Studna

Samozřejmě nejlevnější variantou je napouštění vodou z vlastní studny. I tady ale buďte opatrní a napouštějte pomalu, ať, jak se říká, neseberete vodu sousedům. Když nic jiného, minimálně to může narušit vaše dobré sousedské vztahy.

Dovážka

Další variantou je nechat si vodu dovézt, dobře ale prověřte zdroje. Vodu vozí jak hasiči, tak vodárny. Ale počítejte s tím, že dovezená voda je asi tak dvakrát dražší než ta z kohoutku. Například podle sazebníku pražských vodáren začíná cena dovážky devíti metrů krychlových vody cisternou na 1500 korunách bez DPH. Pak samozřejmě platí, že čím dál se voda veze, tím vyšší je její cena. 

Zajímavost

Před sezónou se do bazénů v Česku napustí přibližně 13 milionů metrů krychlových vody. Jen pro představu, to jsou přibližně dvě Máchova jezera.

Životní styl - další články

Doporučujeme