TIPY PRO VODÁKY: Jaká je splavnost toků a kde je dostatek vody

20. května 2015·Životní styl·Redakce

Vodáci už začínají nasedat do lodí a "obsazovat" naše řeky. Vodácká sezona se dostává do hlavní sezony, ale jak je to vlastně se splavností toků, je v nich dostatek vody?

České, moravské a slezské řeky a říčky jsou většinou dobře sjízdné,  méně vody hlásí jen střední tok Bečvy, horní a střední tok Dyje, horní tok Metuje a dolní tok Odry. Hůř sjízdná je taky Ohře na svém dolním toku od přehrady Nechranice.  A kde můžete trochu dřít? To je i  horní tok Radbuzy a dolní řeky Sázavy. A taky na středním toku Vltavy od Horní Vltavice budou menší problémy. 

Míň vody je na Moravě a ve Slezsku

Míň vody je obecně v moravských a slezských tocích, to se ale brzo změní.  “Většina českých řek je velmi dobře sjízdná, na Moravě a ve Slezsku je té vody méně, většinou jde o střední tok. V nejbližších dnech tam ale čekáme vydatné a trvalé srážky. Napršet by mohlo místy až 30 milimetrů,” prozradila Frekvenci 1  Dagmar Honsová z Meteopressu.

Pokud tedy váháte, jestli tento nebo příští týden, tak vůbec nej ideálnější stav bude po neděli… “Příští týden se na vodu rozhodně vydejte, protože by sjízdnost většiny řek měla být většinou velmi dobrá,” dodala meteoroložka.

Životní styl - další články

Doporučujeme