Tomáš Prouza: Ceny potravin se sníží během jara. Přijde česká zelenina a ovoce, cena masa je stále nízká v celé Evropě

23. února 2023·Životní styl·Barbora Turková

Tomáš Prouza (Foto: Frekvence 1)

Neustále zvyšování cen potravin si nejde nevšimnout. Kdy se tohle zastaví? A pomůže schůzka ministra Nekuly s obchodníky a zemědělci? A proč se mluví hlavně o cukru? Na všechny tyto otázky odpovídá v Press klubu u Čestmíra Strakatého prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Cena potravin v České republice stále roste a lidé začínají být otrávení z toho, kolik peněz v obchodech za jídlo nechají. „Jsme skoro premianti, nahoře je Maďarsko, kde je to ale totální extrém. Zvyšování má dva důvody. První je objektivní, protože se zvyšují náklady na výrobu. Český průmysl obecně roky jel na levných energiích; neinvestovali jsme a teď nás to dohnalo,” upozorňuje Prouza. Druhý důvod je podle něj ale mnohem složitější a napravuje se mnohem hůře, než zastropováním. „Chybí tu konkurence u dodavatelů. V mnoha segmentech máte jednoho, dva dodavatele, které obchody takhle drží pod krkem a nemáte jinou možnost, než si nechat diktovat tu jejich cenu,” říká Prouza, který je také zástupcem obchodů.

Antimonopolní úřad tento týden oznámil, že odstartoval “šetření” a chce se věnovat vývoji cen u základních potravin. „Bude to problematické, protože podobné debaty jsou i v zahraničí. Logicky jde o ziskovost. Běžný potravinář vyrábí 40,50 různých druhů potravin, rozkládá si marže a ziskovost a průměrný hypermarket má až 15 tisíc potravin v regálech. Vytáhnout z toho tři položky z 15 tisíc, bude hrozně náročný. Bude záležet na tom, jaké má antimonopolní úřad podmínky zadání a jaký k tomu bude chtít vystavět příběh,” myslí si Prouza. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula navrhuje například cukr. Prouza je ale přesvědčený, že je to kvůli tomu, že ministr je vášnivý včelař a cukr na jaře potřebuje na dokrmování.

Jednání ministra Nekuly je nezákonné

Spousta lidí si třeba zmíněný cukr koupila během slevových akcí. „Češi si na slevové akce zvykli a hledají je sami. Já osobně nejsem šťastný z toho, že se v Česku více než 60% potravin prodává ve slevách. Když tu budete mít jeden obchodní řetězec, tak to půjde bez slevových akcí, ale tady je boj o zákazníka. Je to i o marketingové strategii. Každý má v akcích důraz na jiné kategorie zboží; jsou kategorie, které mají všichni a balíky, které má jen někdo. Ale to je právo každé firmy, jak chce lákat své zákazníky,” vysvětluje prezident svazu. Otazník visí třeba nad tím, proč jsou česká prasata dovážena do Německa, kde se porazí a pak se vrací zpět do Česka. „Problém je, že většina té přidané hodnoty, zůstává v Německu. Německá jatka jsou větší, robotizovaná a jsou levnější na provoz a díky tomu dokážou zaplatit vyšší výkupní ceny.

Obchody a zemědělci budou mít s ministrem Nekulou schůzku na konci února. „Pan ministr poslal pozvánku „k cenám cukru v tržní síti”. Každý absolvent střední ekonomické školy ví, že tohle je učebnicová definice kartelu. Pokud si pan ministr myslí, že se tam sejdou producenti cukru s obchody a dohodnou si tam za jeho milého pohledu ceny na další rok, tak takhle to nefunguje. Antimonopolní úřad jasně řekl, že to co chce Nekula dělat, je nelegální. Je zakázané vyměňovat si citlivé obchodní informace, bavit se o nákupních cenách, konkurenti mezi sebou nemají vědět, za kolik nakupují a jaké na tom mají marže. To ministr chce dělat,” upozorňuje důrazně Prouza. Ten si myslí, že by se ceny měly uklidit na jaře. „Přijde česká zelenina, pak české ovoce. Cena masa zřejmě zůstane nízká, protože je nízká v celé Evropě. Pokud nepřijde další vlna ptačí chřipky, tak budou levnější i vajíčka. Poskládáme výrazně nižší ceny,” dává naději Tomáš Prouza.


Životní styl - další články

Doporučujeme