Topná sezóna začala!

24. září 2014·Životní styl·Redakce

Investovat do plynového kotle znamená sáhnout hlouběji do kapsy. Proto vybírejte kotle s nejdelší tradicí, na doporučení a nešetřete na nich. Investujete na mnoho let...když máte štěstí.

1. Záleží na stáří bytu

Kotel vybírejte podle stáří a kvality bytu. Ve vlhkém prostředí odchází kotel rychleji. V projektech k novostavbám  najdete  informace o tepelné ztrátě objektu, které by měl kotel pokrýt.

2. Kotel vedený do komína

Kotel vyvedený do komína není levnou záležitostí, tady je třeba počítat v desítkách tisíc korun. Cenu určuje  i délka komína – čím delší, tím je celková investice vyšší. 

Spalinové cesty

Hodně záleží na kvalitě propojení plynového kotle a kouřové spalinové cesty. Na trhu jsou k sehnání plynové kotle s odkouřením do vyvložkovaného komína. Jiří Buchta, předseda sekce Plyn českého sdružení pro technická zařízení Frekvenci 1 řekl:

„Komín musí být opatřen štítkem. V momentě, kdy se má zprovoznit, kontaktujte dodavatele uvedeného na štítku, je zárukou kvalitní instalace, a také reklamace.“

3. Kotel s nuceným odtahem paliv

Druhou možností je plynový kotel s nuceným odtahem paliv, který je bezpečnější než s odkouřením do komína. Instaluje se do fasády v místech, kde není mnoho prostoru – například kde koupelna těsně sousedí se dvorem a délka odvodu spalin je velmi krátká. Stojí za zmínku, že v tomto případě jde o levnější  investici.  

Pustíte digestoř, a hrozí otrava

„Tyhle kotle neohrožují náš organismus jedovatými plyny, nehrozí riziko otrávení. Opačně tomu tak je kotlů vedených do komína. Stačí totiž, když si doma pustíte digestoř nebo centrální vysavač, máte přetažený komín a hrozí otrava! Těch máme v České republice zhruba 150 ročně“, dodává Jiří Buchta. Povolení k provozu tohoto typu kotle je komplikované, úředníci ho z důvodu bezpečnosti neradi dávají.

4. Kombinovaný kotel

Plynový kotel může vytápět byt i ohřívat vodu. Kombinované kotle mají vyšší výkon.

5. Ušetříte s kondenzačním kotlem

Na trhu jsou kondenzační plynové kotle. Účinnost klasických  zařízení je okolo 90 procent, oproti tomu kondenzační plynové kotle dosahují podle podkladů výrobců 103 – 107%.  Takové  kotle využívají k dohřevu topné vody i zbytkové teplo spalin, které u klasických plynových kotlů odchází nevyužité do komína. Jde o nízkoteplotní plynové kotle, které ideálně fungují například s podlahovým vytápěním. Cena je však vysoká.  

6. Záruka

Životnost kotlů se pohybuje mezi 15 a ž 25 lety. Přičemž záruka je pouze na dva roky, pak nemáte šanci kotel v případě potřeby reklamovat. Proto vybírejte pečlivě, i zde platí – nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci! 

Životní styl - další články

Doporučujeme