Trápí vás jarní deprese? Vědci znají její původ

20. března 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Člověka to dokáže pěkně překvapit. Celou zimu zvládneme s neměnnou energií, jakmile se ale trochu oteplí a jaro zaklepe na dveře, energie dochází a přepadá nás jarní splín. Čím to je? Podle odborníků vychází podobné stavy z několika příčin spojených dohromady.

Jedním z důvodů může být změna. Každá změna je totiž pro člověka stresující, dokonce i ty k lepšímu. Podle vědců z University od Warwick dokáže například povýšení člověka pořádně vystresovat. Většina lidí zkrátka nesnáší změny úplně dobře. Přechod na letní čas, změna denního rytmu a dokonce i počasí nás tak paradoxně dokáží pěkně vyčerpat, i když jsme se na ně tak dlouho těšili.

Hormonální nerovnováha

Dalším důvodem může být hormonální nerovnováha. Určité látky, které ovlivňují naši náladu – jako třeba melatonin, jsou závislé na slunečním světle. Když ho kolem listopadu najednou začne ubývat, pociťujeme únavu, rozmrzelost a nedostatek motivace.

Když ale přijde jaro a sluníčka je zase víc, naše tělo je paradoxně opět zmatené. Během zimy už si zvyklo na určitý přísun světla a naučilo se látky stabilizovat, teď však musí začít nanovo.

Naši náladu ale nemusí ovlivňovat jen biochemie v našem mozku. Podstatnou roli mohou hrát také vzpomínky. Období jara od března do května je jako stvořené k velkým životním milníkům, jako jsou promoce nebo svatby.  Když se přiblíží jejich výročí, můžeme mít tendenci vzpomínat a hodnotit, kam jsme se za uplynulou dobu posunuli.

Psychická nepohoda

Jaro je ale plné i různých drobnějších vzpomínek – na různé výlety, oslavy či jiné události. Vybavit se nám tak může ztracené mládí, dávné přátelství nebo vztah, který už skončil. K psychické pohodě nám nepomůže ani fakt, že venku začíná být krásné počasí a my často nemáme příliš času si ho užít tak, jako když jsme byli mladí.

Klacky pod nohy našemu štěstí na jaře házejí také alergie a toxiny. Zatímco pro alergiky je zapovězenou zemí venkov a příroda, ve městech si paradoxně příliš nepomůžeme, protože těm zase vládne znečištění. Jarní vánek spolu s vyššími teplotami dokáže rozvířit a probudit řadu dráždivých látek, které se skrz dýchací soustavu dostanou do našeho těla a následně do mozku. Také tyto látky pak mohou způsobovat špatnou náladu.

Životní styl - další články

Doporučujeme