Trpíte nespavostí? Čtěte, které potraviny spánku škodí a které pomáhají

25. února 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Kvalitní spánek je pro tělo velmi důležitý. Většina z nás si však kvůli práci, studiu a dalším povinnostem nemůže dopřát tolik odpočinku, kolik bychom potřebovali. Nezbývá než vytřískat maximum z těch pár hodin sladkého snění, které člověk má. Abyste toho docílili, dávejte si před spaním dobrý pozor na to, co jíte. Zatímco některé potraviny mohou náš spánek výrazně zhoršit, po jiných budeme spát jako mimino.

Rádi po dlouhém a náročném dni uklidníte své nervy sladkou čokoládou? Možná právě proto se vám špatně usíná. A není to zdaleka jen kvůli cukru. Čokoláda, a zvláště pak ta tmavá, totiž obsahuje kofein. Obsah se sice mění v závislosti na konkrétním produktu, počítání oveček vám ale zkomplikují všechny.

Zapovězeným ovocem by se také měla stát všechna tučná jídla. Pořádný burger se slaninou sice zní jako krásná představa večeře po práci, až ale budete v noci zírat do stropu, mohli byste toho litovat. Čím víc tuků, tím více naše tělo vyprodukuje kyselin v procesu trávení, a to znamená zvýšené riziko pálení žáhy a pocitů těžkosti či nevolnosti. Nehledě na to, že s břichem nacpaným těžkými jídly se špatně usíná.

Ačkoliv jsou večery jako stvořené k popíjení, neměli bychom pít alkohol přímo před spaním. Je to už zažitá rada, že sklenička vína nebo piva nám pomůže s usínáním. Skutečnost je ale komplikovanější. Kvalitu spánku alkohol zhoršuje, protože zabraňuje tělu upadnout do hlubokých a regeneračních fází.

Co vám pomůže

Pokud naopak svůj spánek chcete vhodnou stravou ještě podpořit, vyzkoušejte třeba sladké třešně. Ty jsou totiž jednou z mála přírodních potravin obsahujících melatonin, který pomáhá tělu rozvinout pocit únavy a ovlivňuje naše vnitřní biologické hodiny. Vědci zjistili, že i třešňový džus lehce pomohl lidem trpícím chronickou nespavostí.

Také si pamatujete, jak vám vaše maminka nebo babička před spaním ohřála sklenici mléka, aby vám pomohla usnout? Tyto hospodyňky nakonec věděly víc, než si myslíme. Mléko totiž obsahuje aminokyselinu tryptofan, což je výchozí látka pro syntézu serotoninu, takzvaného hormonu štěstí. Podle některých vědců nám právě serotonin usnadňuje přechod na kutě.

Dalšími vhodnými potravinami k pozdní večeři jsou například jasmínová rýže, která má vysoký glykemický index a tělo ji tak tráví pozvolna, nebo třeba banány. Ty díky obsahu draslíku a hořčíku uvolňují naše svaly. Vyzkoušet můžete i čaj z kozlíku lékařského, který zabírá jak na nespavost, tak na stres a úzkosti.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme