Tahle možná uvidíte už jenom na fotkách. Která psí plemena jsou ta nejvzácnější?

21. prosince 2021·Životní styl·Barbora Turková

Dandie dinmont teriér (Zdroj: Shutterstock)

Existuje velké množství psích plemen. Některá jsou uznávaná po celém světě, ale některá třeba jen v jednom státě. Jsou ale i taková, která jsou na pokraji vyhynutí a patří mezi nejvzácnější na světě. Která to jsou? Na to odpovídá magazín ireceptář.cz.

Azavak

Tohle plemeno pochází z Nigérie a jeho původním úkolem bylo hlídání majetku a lov zvířat, hlavně gazel a zajíců. Azavak vypadá jako chrt, je štíhlý, krátkosrstý a miluje běh. Dokáže běžet až 60 km/h. Je to samostatné, mírně tvrdohlavé, bystré, pozorné a plemeno plné energie, proto je vhodný spíše pro zkušené chovatele. Vůči svým pánům je ale věrný a loajální, k dětem je přátelský a milý.

View this post on Instagram

A post shared by Борис Глухарев (@boris.glukharev)

Dandie dinmnont teriér

Toto plemeno pochází ze Skotska a jeho primárním úkolem byl lov drobné zvěře. Pes má zadní část vyšší než přední. Má měkkou srst, která mu na čele vytváří chocholku. Dandie je milý, přívětivý a důvěřivý. Umí skvěle plavat a skvěle se cvičí. Je vhodný jak do bytu, tak na zahradu. Rád se mazlí a nesnáší hrubé zacházení.

Bedlingtonský teriér

Teriér se vyznačuje typickým vzhledem, který připomíná jehně. Má nízko posazené uši a protáhlý čumák a je velmi náročný na péči o srst. Měla by se denně kartáčovat, ale střih je lepší přenechat profesionálovi v psím salónu. Byl vyšlechtěn v Anglii okolo roku 1870. Je aktivní, mrštný, ale také tvrdohlavý a nebojí se kousnout. Je chytrý, bystrý, má rád děti a skvěle brání majetek.

View this post on Instagram

A post shared by Chris Andres (@isaacnewtonhamlet)

Peruánský naháč

Peruvian Inca Orchid je plemeno, které pochází nepřekvapivě z Peru a na svém těle nemá srst. Kůže mění barvu podle ročního období; v zimě je světlá, na jaře se začíná opalovat a v létě je jeho kůže nejtmavší. Je to pes ušlechtilé povahy, vhodný na psí sporty. Ale pozor, je hodně tvrdohlavý a při výcviku je nutná trpělivost. Protože nemá srst, je vhodný jen do bytu.

Mudi

Mudi byl vyšlechtěn v Maďarsku okolo 19. století a využíval se k nahánění ovcí, prasat, krav a jiných zvířat. Má hebkou srst, která vzdoruje teplu, zimě i vodě. Je velmi učenlivý, ostražitý, pracovitý a odvážný. Je ale také velmi oddaným psím společníkem a miluje hry, i proto velmi dobře vychází s dětmi. Někdy je sice trochu cholerický, ale rozhodně by vás nekousl. I proto je vhodný pro méně zkušené chovatele.

 


Životní styl - další články

Doporučujeme